Lambic.info

Lambic Award is een onderscheiding die door HORAL • Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbier wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. De Lambic Award 2020 werd toegekend aan het team dat in 2015 Lambic.Info uit de grond stampte. Op enkele jaren tijd is deze Engelstalige naslagwebsite uitgegroeid tot een van de belangrijkste documentatiebronnen inzake geuze, kriek en lambiek. Dit project wordt gerund door een groep gepassioneerde geuzeliefhebbers die een belangrijk deel van hun vrije tijd besteden aan het bijwerken van de informatie.

“Lambic.Info bundelt op een overzichtelijke manier de meest uiteenlopende informatie omtrent onze lambiekcultuur. Als je bijvoorbeeld meer wil weten over teloorgegane of bestaande brouwerijen en stekerijen, dan moet je zeker eens gaan kijken op deze website”, aldus HORAL-voorzitter Gert Christiaens. “Inmiddels telt de website al meer dan 500 pagina’s en 3500 foto’s gaande van bieretiketten, flessen, en andere objecten tot oude en recente foto’s van lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen. Het redactieteam heeft zelfs een omvangrijke bibliografie online gezet. Een echt titanenwerk!”

Website in Wiki-format


Bill Young, één van de twee initiatiefnemers, woont in Colorado en is werkzaam in de IT-sector. Hij bezocht tal van bierfestivals in Noord-Amerika en Europa. In de loop der jaren ontwikkelde hij een voorliefde voor de bieren van de Zennevallei en het Pajottenland: “Tijdens mijn zoektocht naar degelijke informatie, stelde ik vast dat die als het ware ‘een beetje overal en ook nergens’ te vinden was. Tezelfdertijd probeerde mijn kompaan Adam, die leraar Frans is in de Amerikaanse staat Montana, via tal van geschreven bronnen meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de biersector in de Zennevallei en het Pajottenland. Nadat Adam en ik in 2013 hadden deelgenomen aan de Toer de Geuze, kreeg het project pas echt vorm. Om alle informatie gemakkelijk up-to-date te houden, beslisten we om een website in wiki-formaat te maken.”