
Zuivelproducent De Hollebeekhoeve in Kruibeke heeft het faillissement aangevraagd. Dit bedrijf is niet het enige dat in de problemen zit. De kosten van de zuivelbedrijven stijgen, terwijl de contracten voor consumptiemelk met de supermarkten tot juli vastliggen.
De nv Hollebeekhoeve, een melk- en yoghurtproducent in Kruibeke die deel uitmaakt van de Quireynen-groep, is failliet. De zuivelproducten van de onderneming worden verkocht in winkels zoals AVEVE en AD Delhaize. Begin maart werd een interim-directeur aangesteld. De balans voor 2020 laat een verlies zien van 1,8 miljoen. Het bedrijf heeft 25 mensen in dienst.
Volgens Marga Pieters was de oorzaak voor het faillissement eenduidig: “Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de verlieslatende prijzen waartegen de producten moesten worden verkocht,” vertelt ze HLN. De curatoren zijn al in gesprek met een potentiële koper voor De Hollebeekhoeve. Een koper die hopelijk ook de 25 werknemers in dienst neemt. “Een snelle herstart is het ideale scenario,” bevestigt Marga Pieters. “Maandag zal de rechtbank van het bedrijf zich over het voorstel buigen en wij hopen dan meer informatie te kunnen geven. Volgens verschillende bronnen uit de zuivelwereld gaat het hier om het Nederlandse Royal A-ware product.
Kostenexplosie voor zuivelbedrijven
Renaat Debergh, gedelegeerd bestuurder van de Belgische zuivelorganisatie BCZ, zegt: “Alle zuivelfabrieken die hoofdzakelijk consumptiemelk leveren aan onze distributieketens, staan in het rood. Over de contracten met de supermarktketens werd in oktober onderhandeld. Sindsdien zijn de producentenprijzen sterk gestegen. Sinds het begin van dit jaar zijn ze echt geëxplodeerd. Onze leden willen opnieuw onderhandelen met de ketens, maar dat zal niet gebeuren. “Een contract is een contract,” stellen de retailers. Geen enkele retailer wil van contract veranderen. De situatie voor onze melkverwerkers van consumptiemelk is pijnlijk. Ze zitten vast. De volgende contractbespreking is gewoonlijk pas begin juli. Zo lang kunnen ze niet wachten.
Consumptiemelk zwaarst getroffen
Voor de verwerkers van consumptiemelk zijn de productiekosten per liter melk met 22 cent gestegen, wat neerkomt op een stijging met tot 40%. Naast de hogere melkprijzen hebben ook de extra kosten voor energie, verpakking en lonen op de cijfers gewogen. De prijsverhogingen waarover in oktober met de distributieketens is onderhandeld, bedroegen slechts 4 cent per liter. Voor zuivelbedrijven die verwerkte producten zoals boter of melkpoeder produceren, zijn er meer mogelijkheden om kostenstijgingen door te berekenen: “Levensmiddelenbedrijven betalen de hoogste prijzen voor boter, melkpoeder of mozzarella; de prijs is gewoon onderworpen aan de marktwerking. Deze bedrijven worden ook geconfronteerd met aanzienlijke kostenstijgingen”.
Boter is sinds maart vorig jaar 60% duurder geworden. De prijs van melkpoeder is met 53 % gestegen. De melkproducenten hebben hun prijzen met 41 % zien stijgen. Voor 100 liter melk ontvangen de boeren nu meer dan 47 euro. “We zien dat de prijs van conventionele melk begint in te lopen op die van biologische melk,” zegt Debergh,
Het aanbod daalt
In Duitsland en Nederland, twee van de grootste melkproducerende landen, daalt de productie. Nederland heeft zijn eigen problemen met stikstof en fosfaten. Duitsland wil met de groenen in de regering voor een bredere aanpak kiezen. Ook in België was vorig jaar voor het eerst sinds 2010 sprake van een daling: Belgische koeien produceerden in 2021 4,18 miljard liter melk. In 2020 was dat nog 4,2 miljard liter. In 2010 bedroeg de productie 3,2 miljard liter.
“Maar de vraag naar zuivelproducten in Europa blijft groeien, ondanks de toenemende vraag naar plantaardige melkvervangers”, zegt Debergh. “Vooral in Azië en Afrika is er een zeer sterke vraag. Ik verwacht niet dat het melkaanbod in Europa snel zal veranderen. Deze veranderingen in het aanbod zijn structureel. De dagen van melkoverschotten zijn voorbij.
Geef als eerste een reactie