Hoger salaris voor topman Friesland Campina is ongepast

De salarissen van de topmedewerkers van FrieslandCampina zijn het afgelopen jaar met 15 procent gestegen. Dit staat in het jaarverslag van de zuivelcoöperatie. De timing van dit nieuws is natuurlijk erg slecht omdat we ons midden deze coronavirusperiode bevinden!

De situatie is anders omdat de garantieprijs voor de melk en melkproducten ook daalt. Dit staat in contrast met het hoogste salaris aan de top die net stijgt. De scherpe stijging is des te vreemder daar die in maart werd vastgelegt, net toen de zuivelsector de slechte resultaten voor 2018 te zien kreeg. Een tweecijferige verhoging van dit salaris is dan ook volstrekt ongepast.

De lonen en verdiensten bij boeren en medewerkers

De hoogste lonen in de economie liggen al jaren onder vuur. Maar ze blijven groeien. In 2018 was Shell’s CEO Van Beurden in Nederland de bestbetaalde topverdiener met een totaal van € 20,1 miljoen, waarvan € 1,5 miljoen als basissalaris is. In deze context kunnen de twee belangrijkste medewerkers van FrieslandCampina met 3 miljoen euro als kleinverdieners worden beschouwd.

Maar vergeleken met de basis van het bedrijf – de boeren en de arbeiders – is er een groot contrast. De laatste zuivel-cao leidde tot een loonsverhoging van 2,5%. En de leden van de coöperatie van FrieslandCampina – uiteindelijk is en blijft Friesland Campina een coöperatie – zagen hun inkomsten niet zien stijgen, maar net gestaag dalen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*