Hoge voedselprijzen stuwen de inflatie meer aan dan hoge energieprijzen in Europa

In twee van de drie Europese landen zijn de stijgende voedselprijzen de aanjager van de inflatie geworden. In België zijn gas en elektriciteit nog steeds de belangrijkste motoren, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat voedsel ook in ons land de overhand krijgt.

De stijgende voedselprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de inflatie in een toenemend aantal Europese landen. In 22 van de 33 landen waarvoor het bureau voor de statistiek Eurostat inflatiegegevens publiceert, was voedsel in december de belangrijkste aanjager van de inflatie. Dit blijkt uit een analyse van De zakenkrantDeTijd op basis van de laatste Europese update.

Onder deze 22 landen is Oost-Europa bijzonder sterk met Noord-Macedonië, Servië, Hongarije en de Baltische staten. Maar ook in Spanje, Portugal, Frankrijk, Zweden en Noorwegen zijn de stijgende voedselprijzen verantwoordelijk voor het grootste deel van de inflatie.

In een toenemend aantal landen heeft voedsel voorrang op gas- en elektriciteitsrekeningen als het gaat om het verhogen van de levensduurte. Afgelopen zomer waren de energiekosten de belangrijkste oorzaak van de inflatie in meer dan de helft van de Europese landen als gevolg van recordhoge gas- en elektriciteitsprijzen. In december was dit nog in slechts negen landen het geval.


Tweede-ronde-effecten

De oorzaak zijn tweede-ronde-effecten”, aldus Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België. In de productieketen van onbewerkt voedsel is energie de belangrijkste kostenfactor, denk maar aan kasgroenten. Bij verwerkte levensmiddelen daarentegen spelen de arbeidskosten een belangrijke rol. De indexering van de lonen komt slechts in geringe mate tot uiting in de prijs van het eindprodukt.

Bovendien werd de prijs van meststoffen beïnvloed door de oorlog in Oekraïne. De explosie van de gasprijzen volgde vrijwel onmiddellijk,” zegt Vanden Houte. Grondstoffen zoals zonnebloemolie en granen werden ook aanzienlijk duurder als gevolg van de oorlog, hoewel deze tendens zich langzaam omkeert. Het kost echter tijd voordat al deze schokken door de hele keten zijn opgevangen.

Zal de stijging van de voedselprijzen de inflatie verder aansturen?

In België zijn gas, elektriciteit en andere brandstoffen nog steeds de belangrijkste aanjagers van de inflatie, hoewel hun aandeel de afgelopen maanden is afgenomen. In september was energie nog verantwoordelijk voor meer dan de helft van de inflatie, nu voor minder dan een derde.

Volgens Vanden Houte komt dit doordat de gas- en elektriciteitsprijzen niet meer zo hoog zijn als een jaar geleden. Maar voor voedsel is het basiseffect nog steeds volledig van kracht. Aangenomen mag worden dat de voedselcomponent de inflatie in de eerste helft van 2023 ongetwijfeld sterk zal blijven domineren en zich daarna zou kunnen stabiliseren.

Vooral de prijzen van zuivelproducten en eieren zijn sterk gestegen. Kaas, melk en eieren kosten in de eurozone nu gemiddeld 25% meer dan een jaar geleden, brood en ontbijtgranen ongeveer 18% meer. Ook de prijzen voor vlees (+15%), groenten (+14%) en suiker, jam en honing (+13%) liggen aanzienlijk hoger dan eind 2021.

België staat link van het blauwe EU-gemiddelde.

In de eurozone als geheel zijn de voedselprijzen met meer dan 16% gestegen ten opzichte van december 2021.De totale inflatie in de eurozone als geheel lag in december op 9,2% , de stijging van de voedselprijzen ligt heel wat hoger. Het tempo van de stijging van de voedselprijzen ligt ook hoger. In december daalde de voedselinflatie met 0,1 procentpunt van 16,4 procent naar 16,3 procent. De komende maanden zal blijken of we over de piek heen zijn.

Bron: Eurostat & DeTijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*