
De hoge inflatiecijfers zijn mede het gevolg van de hoge groenteprijzen. In april bedroeg de gemiddelde inflatie in de supermarkten 20,1 %, zo blijkt uit berekeningen van Testaankoop. Groenten zijn nu gemiddeld 35 % duurder dan een jaar geleden. Vooral voor uien (+62 %), komkommers (+40 %) en wortelen (+35 %) zijn de prijzen sterk gestegen. De verwachting is dat de groenteprijzen eind dit jaar zullen dalen, maar het zal nog lang en moeilijk zijn voordat we terugkeren naar een normaal inflatieniveau. Consumentenorganisatie Testaankoop pleit voor de bevriezing van enkele basisproducten door middel van een anti-inflatiemandje, naar het voorbeeld van Frankrijk en Griekenland.
Volgens het bureau voor de statistiek Eurostat bedroeg de totale inflatie in april 7 %. Dit betekent dat wat vorig jaar april voor 100 euro werd gekocht, nu 107 euro kost. De voedselinflatie bedroeg in april 13,6% en lag daarmee ver boven het gemiddelde. De voedselprijzen dragen dus het meest bij aan de inflatie en houden deze hoog.
Ook de consumentenorganisatie Testaankoop berekent maandelijks de supermarktinflatie. In april bedroeg die 20,1 %, tegen 20,6 % in maart. Raf Beyers, consultant risicomanagement bij United Experts, verwacht dat de prijzen tegen het einde van het jaar zullen dalen. De tarweprijs is nu 230 euro, terwijl hij enkele maanden geleden nog 420 euro bedroeg”, zegt hij. Hans Dewachter van KBC waarschuwt echter dat de terugkeer naar een normaal inflatieniveau lang en moeilijk zal zijn. Test Aankoop herhaalt daarom zijn oproep om sommige goederen te bevriezen via een anti-inflatiemandje, naar het voorbeeld van Frankrijk en Griekenland.
Verdere prijsverlagingen bij Lidl en Aldi?
Zowel Aldi als Lidl bieden op hun websites prijsverlagingen aan op honderden producten. Volgens Stefan Van Rompaey van RetailDetail is dit meer een PR-campagne dan een echte verlaging van de winkelprijzen. Hoewel de grondstofprijzen op de internationale markt dalen, wordt in de supermarkten geen onmiddellijke prijsverlaging verwacht. Dat komt omdat supermarkten veel verwerkt voedsel kopen waarvoor zij niet alleen de grondstoffen maar ook de productiekosten betalen. Deze productiekosten zijn sterk gestegen door de stijgende arbeids- en energiekosten.
Bron: VILT
Geef als eerste een reactie