Hoe technologie het fragiele transport in de koudeketen moet verbeteren

Bederfelijke goederen vervoeren binnen de geopolitieke gebeurtenissen van 2022 vereist uitwisseling van digitale transportgegevens. Die data-uitwisseling is vandaag een prioriteit bij het vervoeren van bederfelijke goederen. Het zal leiden tot snellere aanpassingen en betere verzendingsresultaten.

Belanghebbenden menen dat de netwerken voor de levering van voedingsmiddelen via de koudeketen in de loop van 2022 met kritieke ontwrichtingen te maken kunnen krijgen. De verstoringen van de toeleveringsketen zijn dus nog lang niet voorbij. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne versterkt nog de kwetsbaarheid van de voedselvoorziening. Zolang de vraag naar bederfelijke waren toeneemt en langere transits een bedreiging vormen voor het welslagen van die transporten, zal die toeleveringsketen een primair item op de voorpagina van kranten vormen. Technologische vooruitgang en samenwerking om tot digitale oplossingen te komen bij de gegevensuitwisseling van transporten zal wellicht een positief gevolg zijn. Dit zou de voorziene moeilijkheden misschien een heel stuk kunnen verminderen.


De prioriteit van de koudeketen en technologische oplossingen

Vóór de pandemie (COVID-19) beschouwden veel mensen de bevoorradingsnetwerken van de koudeketen als vanzelfsprekend. Het publiek dacht pas voor het eerst na over die bevoorrading tijdens de pandemie. Vandaag zijn de voedingstransporten en zeker de sector van het gekoelde containervervoer, een belangrijk aandachtspunt voor de hele voedingssector. Er heerst grote bezorgdheid over de Oekraïense voedselvoorzieningsketen, die garant staat voor een immens grote hoeveelheid graan, meststoffen en andere belangrijke grondstoffen. Die impact zal men voelen op de hele mondiale voedselketen. Hoewel blockchainprocessen en -adoptiepercentages voor coöperatieve gegevensvertrouwensuitwisselingen trager zijn verlopen dan oorspronkelijk verwacht, komen digitale oplossingen in de toeleveringsketen van gekoelde containers nu in een stroomversnelling terecht. Dit laat expediteurs toe om gekoelde transporten uit te besteden naar verder gelegen regio’s. Langere transits van gekoelde zendingen zullen in feite ook tot succesvolle leveringsresultaten leiden.

Naadloze end-to-end digitalisering van gegevens in de koudeketen

Een efficiënte end-to-end koudeketen vereist een naadloze uitwisseling van gegevens tussen belanghebbenden. Met de pandemie als katalysator heeft de Digital Container Shipping Association (DCSA)* in 2020 de Internet of Things (IoT) connectiviteitsinterfacenormen ontwikkeld voor zeecontainers. Dit zowel voor droge containers als voor koelcontainers. Deze samenwerking, gekoppeld aan de ontluikende telematicatechnologie voor koelcontainers die de afstandsbediening, transparantie en zichtbaarheid van de machine-instellingen van koelcontainers ondersteunt, is een doorbraak in efficiënt transportbeheer. Dankzij deze normen kunnen expediteurs zich nu efficiënter door de dagelijkse problemen van de toeleveringsketen heen slaan.

Dankzij de komst van telematicatechnologie kunnen containervervoerders en andere expediteurs hun klanten een ononderbroken gegevensstroom aanbieden. Meer bepaald zijn alle gebeurtenissen in verband met de lading – de exacte locatie, temperatuur, vochtigheid, luchtstroom en toestand – nu transparant en zichtbaar in real time. Bovendien stelt de huidige technologie de exploitanten in staat om voorspellende analyses te gebruiken met prescriptieve gegevens om het op afstand beheren van machine-instellingen mogelijk te maken, waardoor storingen kunnen worden voorkomen.

Langere transittijden vereisen meer technologie, zichtbaarheid en afstandsbediening van reefercontainers

Transporttijden kunnen soms verlengen door vertragingen in de aanvoer of doordat de producten ver van de consumptieplaats vervaardigd worden. Het gevolg is dat het monitoren van gekoelde ladingen met gecontroleerde atmosfeertechnologie steeds belangrijker zijn geworden. Technologie met gecontroleerde atmosfeer kan de rijping en de ademhaling vertragen van fruit en groenten, wat bederf voorkomt. Containers met gecontroleerde atmosfeer maken gebruik van geavanceerde technologie door de kooldioxide-, zuurstof- en stikstofniveaus te reguleren. Deze technologische gecontroleerde omstandigheden in een container helpen bederfelijke producten te conserveren, waardoor de houdbaarheid aanzienlijk verbetert, vooral tijdens langeafstandstransporten, wat tegenwoordig vaker voorkomt gezien de verstoringen in de huidige toeleveringsketen.

Koelcontainertechnologie

De voordelen van het vervoer per koelcontainer en het belang van de koudeketen zijn tijdens de hele COVID-19-pandemie duidelijk gebleken, aangezien de levering van essentiële goederen, zoals voedsel en geneesmiddelen, een prioriteit is gebleven. Technologische vooruitgang op het gebied van de conservering van bederfelijke goederen zal worden beschouwd als een levensader voor veel klanten van de koelcontainervaartbedrijven. Terwijl de innovatie en nieuwe technologie op het gebied van koelcontainertechnologie zich verder zal blijven ontwikkelen, zal de recente bewustwording van deze kritieke uitdaging op het gebied van voedseltransport meer investeerders en kapitaal aantrekken, wat moet resulteren in een snelle expansie in deze opkomende technologieën.

Of het nu gaat om het monitoren van gekoeld transport, automatisering van koelketenprocessen, klantgerichte strategieën voor digitalisering van de koelketen of voorspellende analyses van gekoelde zendingen, technologie zal het internationale transport van gekoelde zendingen blijven transformeren. Nu de toeleveringsketen voor alle bedrijfseigenaars een centrale plaats inneemt en de prioriteiten van de toeleveringsketen van voedingsmiddelen hoger worden gesteld door de problemen met de voedsellevering van Rusland en Oekraïne, zullen technologie en digitale transformatie een topprioriteit voor de wereld zijn.

De voedselvoorzieningsketen en geopolitieke uitkomsten

Naarmate 2022 geopolitieke gebeurtenissen zich ontvouwen en de behoefte aan digitale transportgegevensuitwisseling een prioriteit wordt om bederfelijke goederen te vervoeren, zouden we ons binnenkort in een situatie moeten bevinden waarin aanpassingsvermogen en verzendingsresultaten voorspelbaarder en betrouwbaarder zijn. Het belangrijkste is dat de technologische vooruitgang op het gebied van koelcontainers zal leiden tot een betere beperking van voedselverspilling, wat een enorme stap voorwaarts is en een positief bijproduct van de technologische vooruitgang op dit vlak.

  • (DCSA) is een neutrale vereniging zonder winstoogmerk die is opgericht om de digitalisering van de technologiestandaards voor de containervaart te bevorderen , zie https://dcsa.org/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*