Hoe starters van insecten een eiwitrevolutie op gang brengen

Wormenzout, geroosterde sprinkhanen of gebakken meelwormen – wereldwijd worden ongeveer 2000 eetbare insecten- en spinnensoorten gegeten. Terwijl in sommige Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen kruipende dieren van oudsher als een belangrijke bron van voedingsstoffen worden beschouwd en van oudsher op het menu staan, is entomofagie, de consumptie van insecten, nog nieuw in Europa

Volgens de Duitse Stichting voor de wereldbevolking zullen er in 2100 10,9 miljard mensen op aarde leven. Vandaag de dag is dat 7,7 miljard. In een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties uit 2013 heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties insecten geïdentificeerd als een product van de toekomst om aan de toenemende vraag naar voedsel te kunnen voldoen. Het gebruik van insecten als alternatief voedsel voor menselijke consumptie en als diervoeder in de veehouderij heeft enorme ecologische, gezondheids- en economische voordelen.

Nutrioneel, sociaal en economisch

Vanuit nutritioneel oogpunt zijn insecten niet alleen eiwitrijke energiebronnen, maar ook een waardevolle bron van onverzadigde vetzuren en micronutriënten. Volgens de FAO hebben insecten ook een hoge voederconversie-efficiëntie, wat betekent dat er meer insecten kunnen worden gekweekt dan andere dieren met dezelfde hoeveelheid voer. Insectenveredeling kan ook de uitstoot van milieubelastende broeikasgassen verminderen. Uit de in maart 2019 gepubliceerde vleesatlas blijkt dat runderen tot 100 keer meer broeikasgassen per kilogram lichaamsgewicht produceren dan insecten. Logistiek gezien is het ruimte- en waterverbruik relatief laag. De VN ziet ook belangrijke sociale factoren: het oogsten en kweken van insecten biedt nieuwe kansen voor ondernemers en een financiële bron van inkomsten voor ontwikkelingslanden.

Makkelijk

Sinds de goedkeuring van een nieuwe EU-verordening voor nieuwe voedingsmiddelen in januari 2018 is het veel gemakkelijker om insecten te verkopen dan voedsel. Een groeiend aantal start-ups waagt zich aan de ongewone voedselrevolutie. We kunnen nog niet per se spreken van een megatrend, maar er zijn al enkele startende insectenbedrijven, waarvan sommige zelfs in de Duitse supermarkten zijn beland.

En hoe gaat het met de start-ups?

Plumento Foods wil van producten op basis van insecten een alledaags levensmiddel maken om duurzame alternatieven te creëren voor eiwitten uit de slachtveehouderij en zo de milieuvervuiling te verminderen. Tagliatelle met eiwitrijk insectenpoeder, een falafelmix van krekels, geroosterde meelwormen of insectenkoekjes – het startende bedrijf uit Pforzheim is al bekend met de wereld van de kruipende dieren en heeft een breed scala aan producten op de markt gebracht. Het productrecept bevat gemalen poeder van gevriesdroogde buffellarven, krekels, meelwormen en zijderupsen. Volgens Plumento Foods is de fokkerij onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles en worden er geen antibiotica, chemicaliën of hormonen gebruikt. Plumento Foods heeft al succesvol samengewerkt met Metro en NX-Food, en de producten zijn verkrijgbaar in sommige Metro- en Rewe-winkels, evenals online bij Amazon, Globus of DM.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Bron: Capital; Wirtschaft ist gesellschaft

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*