Heylander wijn van Wannes Heyvaerts ontsproot uit jeugdhobby

Wannes Heyvaerts (36) is de enige wijnboer in Kalmthout. Zijn wijngaard, gelegen pal aan de Nederlandse grens in het dorpje Nieuwmoer, produceert jaarlijks 1.250 flessen wijn onder de naam Heylander. Hij biedt zowel rode als witte wijn aan, evenals cider en schuimwijn.

Zijn liefde voor wijn is ontstaan in zijn jeugd, waar hij opgroeide met appelbomen op de boerderij van zijn ouders die werden gebruikt voor ciderproductie. Als tiener besloot hij ongeveer honderd druivenstokken op de boerderij van zijn ouders te planten. Hij koos voor hybridesoorten die beter bestand zijn tegen schimmelziekten, gezien het vochtige klimaat in Nieuwmoer aan de Nederlandse grens.

Wannes begon met het verbouwen van wijn omdat hij simpelweg van lekkere wijn houdt. Na zijn huwelijk met Claudia Valencyns kochten ze een boerderij in de Lepelstraat en plantte hij meteen 250 druivenstokken. Hoewel het onderhouden van een wijngaard veel werk vergt, koos hij ervoor om dit te doen om kwaliteitswijnen te kunnen produceren. Hoe beter het onderhoud, hoe minder druiven per plant, maar hoe hoger de kwaliteit. Minder druiven per plant leidt tot een betere wijnkwaliteit? voor Wannes was dat belangrijker was dan een grotere oogst.

Chardonnay en Pinot Noir

De wijngaard van Wannes Heyvaerts is inmiddels gegroeid tot 1.250 druivenstokken, bestaande uit 750 chardonnay en 500 pinot noir. Hij merkt op dat één druivenstok overeenkomt met één fles wijn, en het onderhoud van zo’n wijngaard vergt veel werk. Als procesoperator in een petrochemisch bedrijf in Antwerpen, voert hij zijn wijngaardtaken uit voor en na zijn reguliere werkuren. Hoewel er mogelijkheden zijn om uit te breiden, overweegt hij momenteel nog geen extra arbeidskrachten aan te nemen tijdens het seizoen.

Hoewel Wannes ook landbouwgrond aan de Nederlandse zijde van de grens heeft, is uitbreiden naar dat gebied geen optie vanwege de verschillende wetgeving en administratieve uitdagingen in Nederland.

Appels voor cider

Naast rode en witte wijn heeft Wannes Heyvaerts ook cider en schuimwijn in zijn assortiment. Hij heeft ongeveer veertig appelbomen aangeplant, die worden gebruikt voor het maken van cider. Voor schuimwijn kiest hij ook voor specifieke wijnbereiding. Eetappels zijn minder geschikt voor ciderproductie, dus hij geeft mensen de kans om overtollige appels uit hun boomgaarden in te leveren in ruil voor een gratis fles cider. De mix van verschillende appelsoorten levert een heerlijk resultaat op.

Heylander, Lepelstraat 31, Nieuwmoer, 0492.69.69.84.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*