Het Vlaamse Clarebout krijgt Mydibel in handen

Clarebout, de grootste Europese producent van diepvriesfrieten haalt het van de reuzen uit respectievelijk Canada en Amerika, nl. McCain en Lamb Weston. De overnameprijs zou meer dan 400 miljoen euro bedragen.

Het aardappelverwerkingsbedrijf Mydibel wordt volledig eigendom van de Belgische Clarebout Group. De familie Mylle uit West-Vlaanderen, de oprichters van Mydibel, was al enkele maanden op zoek naar een koper. De waardering van Mydibel zou kunnen oplopen tot EUR 300-400 miljoen. Volgens De Tijd is de aankoopprijs boven de 400 miljoen euro gegaan.

Belgisch

Mydibel verwerkt aardappelen tot diepgevroren frieten, vlokken, aardappelpuree, kroketten en rösti. Ze worden verkocht onder het merk Mydibel of onder de private label. Dit jaar wordt een omzet verwacht van bijna 400 miljoen euro en een bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van bijna 30 miljoen euro. Bij deze transactie dongen ook de wereld grootste diepvriesaardappelbedrijven, het Canadese McCain en het Amerikaanse Lamb Weston , maar het was het Belgische Clarebout Potatoes die eht haalde Tien jaar geleden hadden de Canadezen wél het Belgische bedrijf Lutosa gekocht voor 225 miljoen euro.

Aanvullend productieaanbod

Vergeleken met McCain en Lamb Weston, die een omzet hebben van respectievelijk 6,66 miljard euro en 4,14 miljard euro, blijft Clarebout een kleine speler op het wereldtoneel met een omzet van 700 miljoen euro. De omzet van Mydibel bedraagt 400 miljoen euro.

Wij zijn verheugd dat Mydibel zich bij de Groep Clarebout heeft gevoegd”, zegt Jan Clarebout, CEO en meerderheidsaandeelhouder. Wij zien grote mogelijkheden in ons aanvullende productaanbod, onze regionale kracht en onze distributiekanalen. Samen vormen we een Belgische kampioen die wereldwijd het tempo aangeeft.

Mydibel was eigendom van Bruno en Carlo Mylle, de twee zonen van oprichter Roger Mylle. Zij bezaten elk 40,4% van de aandelen van de in Moeskroen gevestigde groep. De Waalse publieke investeerder SRIW had 19,2% in handen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*