Het Verenigd Koninkrijk zal volgende maand de handelsdoelstellingen van de EU vastleggen

Groot-Brittannië zal meer details over zijn doelstellingen voor een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie volgende maand opstellen nadat het land het blok op 31 Januari verlaat, vertelde de Secretaris Stephen Barclay van Brexit.

“We gaan onze doelstellingen voor de onderhandelingen publiceren (…) te zijner tijd na de 31ste,” vertelde hij het Andrew Marr programma van de BBC-televisie op zondag.

Het gaat om de handelsvoorwaarden vanaf 2021, wanneer een overgangsperiode van 11 maanden na de inwerkingtreding van de overeenkomst afloopt. De onderhandelingen tussen Londen en Brussel zullen naar verwachting in maart van start gaan.

Zelf hoge normen bepalen

Het Verenigd Koninkrijk zal volgende maand de handelsdoelstellingen van de EU vastleggen

“Het belangrijkste punt is dat we controle zullen hebben over onze regels, we zullen geen regel meer moetene aannemen, we zullen niet divergeren omwille van de divergentie, we gaan uit van een positie van richtinggever,” zei Barclay.

“Maar de belangrijkste kans is dat we onze normen, hoge normen, voor de rechten van werknemers, voor het milieu, voor staatssteun als onderdeel van dat handelsbeleid, kunnen vaststellen.

EU-doelstellingen

De Europese Commissie, die namens de 27 overige EU-leden onderhandelt, zal volgende maand haar doelstellingen uitwerken alvorens deze op 25 februari aan de EU-regeringen voor te leggen. Verwacht wordt dat de onderhandelingen daarna van start zullen gaan.

Barclay herhaalde de ambitie van het Verenigd Koninkrijk om met de Europese Unie een “nul-tarief, nulquotum, globaal gezien ambitieus handelsbeleid” overeen te komen, en tegelijkertijd te werken aan overeenkomsten met andere landen in de wereld, waaronder de Verenigde Staten.

Bron: Reuters

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*