Het Lerend Netwerk over de uitdagingen en kansen voor uw energiebeheer

Voor het tweede jaar op rij organiseerde Fevia een Lerend Netwerk over klimaat en energie. De doelgroep van het Lerend Netwerk is het levensmiddelenbedrijf.

Meten betekent weten

Allereerst moet u als bedrijf uw processen meten om na te gaan waar u warmte nodig heeft, waar deze wordt opgeslagen en hoeveel energie er in de verschillende processen wordt verbruikt. Meten is weten. Want het heeft geen zin te investeren in de nieuwste technologie als de basis niet goed is. Zodra het proces is gedefinieerd, kan uw bedrijf eraan werken.
Pinch-analyse kan zeker helpen. Het belangrijkste is te werken met gemeten gegevens. Dit betekent dat het personeel erbij moet worden betrokken door hen een duidelijk beeld te geven van het energieverbruik van de verschillende processen en de vereiste prestatiecijfers.

Gebruik van restwarmte

Wist u dat alle levensmiddelenbedrijven warmte nodig hebben en restwarmte overhouden? Het  Lerend Netwerk heeft aanbevolen het eerst intern te gebruiken. Maar het is goed te weten dat een warmtenet, ook al is het gebaseerd op de lagere restwarmte van levensmiddelenbedrijven, een optie kan zijn. Heeft uw bedrijf overtollige restwarmte? Ontdek hoe PepsiCo de nieuwe wijk Suikerpark in Veurne verwarmt met restwarmte van de chipsoven van de nabijgelegen PepsiCo-fabriek.

Het potentieel van warmtekrachtkoppeling

Een warmtekrachtcentrale produceert tegelijkertijd warmte en elektriciteit. Warmtekrachtcentrales zijn al jaren ingeburgerd in de levensmiddelenindustrie en zullen ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen, ook al worden zij voornamelijk met aardgas aangedreven. De ontwikkeling en beschikbaarheid van niet-fossiele brandstoffen zoals biogas of waterstof zou in de toekomst een alternatief voor aardgas kunnen worden.

Onderwerpen van het Lerend Netwerk

Kansen en vooruitzichten voor diepe geothermische energie, Duurzame energietransitie, Energiebeheer in projecten: Hoe kan de energie-efficiëntie in het bedrijf worden gecontroleerd?
Energie-efficiënte koeling, Stroomafnameovereenkomsten (PPA’s), Garanties van oorsprong
Wetenschappelijke doelstellingen: interessant voor levensmiddelenbedrijven? Industriële warmtepompen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*