Het Duitse Südzucker waarschuwt voor nog hogere suikerprijzen

De suikerprijzen in Europa zullen blijven stijgen als gevolg van het ontoereikende aanbod en het feit dat de producenten de hogere productiekosten zullen blijven doorrekenen aan hun klanten. De Duitse suikerproducent Südzucker, een van de grootste suikerproducenten ter wereld, waarschuwt hiervoor!

Net als vele andere producenten hebben suikerproducenten en -verwerkers te kampen met stijgende energierkosten en duurdere rekeningen voor belangrijke grondstoffen zoals meststoffen.

Teelt van granen in plaats van suiker

Teelt suikerbieten

Veel suikerbietentelers schakelen over op andere gewassen, zoals granen en oliehoudende zaden, die winstgevender zijn geworden door de oorlog in Oekraïne.

Hogere suikerprijzen

Deze verschuiving heeft de suikerprijs in Europa opgedreven tot het hoogste niveau in vier jaar. Volgens Südzucker zullen de hogere kosten waarschijnlijk worden doorberekend aan onder meer industriële levensmiddelenproducenten. Dit zou kunnen leiden tot een verdere stijging van de voedselprijzen, die nu al in de buurt van recordniveaus komen, en van de inflatie.

“Wegens de “aanhoudende schaarste” kan verwacht worden dat de prijzen in het komende contractseizoen opnieuw zullen stijgen”, aldus een woordvoerder van Südzucker. Volgens hem zal de vraag naar suiker ook toenemen als gevolg van het herstel van de horeca na de coronapandemie. De Europese witte suikerprijs bedroeg in april 446 euro per ton, volgens de laatste gegevens van de Europese Commissie. Dit komt overeen met een stijging van 13 % ten opzichte van het voorgaande jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*