Het belang van het EU-landbouwbeleid in het licht van het hamsteren door corona

Vietnam maakte bekend dat het de uitvoer van rijst opschort om de eigen voorraden te verzekeren. Eerder besliste Kazachstan al de export van wortelen, suiker, aardappelen en tarwebloem op te schorten en korter bij huis heeft Servië al export van zonnebloemolie stopgezet. De Standaard merkt op dat bij sommige overheden de voedselpaniek lijkt toe te slaan. In Europa is er (nog) geen probleem. “Jarenlang werd het Europese landbouwbeleid bekritiseerd, maar nu is het eerder een zegen”, zegt Jan Van Hove, hoofdeconoom bij KBC.

Vietnam is de op twee na grootste rijstuitvoerder ter wereld, na India en Thailand. Vorig jaar exporteerde het rijst voor een bedrag van 2,55 miljoen euro. De opschorting van de uitvoer is vooral ingegeven door ongerustheid over de uitbraak van het coronavirus, maar het land wordt ook geplaagd door droogte en verzilting in de Mekongdelta. De regering is bezorgd dat deze combinatie zal zorgen voor tekorten. Daarom heeft het land niet alleen de uitvoer van rijst opgeschort, maar is het ook gestart met het opkopen van rijst.

Tarwebloem

Eerder nam Kazachstan, een grote exporteur van tarwebloem, al een maatregelen om de voedselvoorziening in het land op peil te houden. Net als Servië, waar de uitvoer van zonnebloemolie is stopgezet. Ook Rusland liet al weten dat het een tijdelijk exportverbod overweegt. “Ook daar wordt de voedseltoestand van week tot week bekeken”, zo meldt het persagentschap Bloomberg.

Internationale bevoorradingsketen

Hoewel er op dit moment nog genoeg voedselvoorraden zijn, bemoeilijken logistieke problemen als gevolg van de coronapandemie – ook in Europa – steeds vaker de productie en verdeling ervan. Van paniek is er nog geen sprake, maar als ook landen aan het hamsteren slaan, dan kan dat volgens experten de internationale bevoorradingsketen gevaarlijk uit balans brengen.

Voedselnationalisme

Zeker als dat ‘voedselnationalisme’ verder zou escaleren. In het meest extreme geval zou dat landen kunnen verleiden tot protectionistische maatregelen die we vroeger alleen zagen in een oorlogseconomie. Experten denken daarbij aan het rantsoeneren van voedsel, het installeren van prijscontroles of het aanleggen van voedselreserves.

Voedselreserves

Een aantal landen is daar nu al mee bezig. China heeft bijvoorbeeld beslist om dit jaar meer rijst te kopen dan ooit tevoren. Ook belangrijke voedselimporteurs, zoals Algerije en Turkije, hebben recent nog snel nieuwe grote aankooporders in de markt gezet en Marokko heeft tot midden juni alle importtarieven op tarwe opgeheven. “Op zich is daar niets mis mee, zolang je tegelijk geen exportverbod instelt. Want dat soort protectionisme zou contraproductief zijn”, benadrukt de KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove.

EU minder kwetsbaar

In Europa lijken er nog geen voedselproblemen de kop op te steken. Binnen de EU is er voedsel genoeg en de grenzen blijven voorlopig ook nog open voor goederen en voeding. Toch noemt Van Hove de situatie ironisch: “jarenlang werd ons landbouwbeleid bekritiseerd, maar nu blijkt dat het ons minder kwetsbaar maakt voor schokken op de voedselmarkt dan veel andere landen”.

Arme landen

In de praktijk zijn het vooral armere landen die zich zorgen moeten maken. Toen in 2008 en 2011 de voedselprijzen snel begonnen te stijgen, braken in ruim 30 landen – verspreid over Afrika, Azië en het Midden-Oosten – voedselrellen uit. Hopelijk komt het deze keer zover niet. 

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*