Herkomst groenten en fruit te weinig vermeld op lokale markten

Uit controles van de economische inspectie blijkt dat vier op de tien telers op openbare markten in België niet voldoen aan de wettelijke eis om de herkomst van hun groenten en fruit correct te vermelden. Sinds 2008 zijn markten verplicht om de herkomst van hun producten aan te geven, maar veel handelaren doen dit niet. Daarnaast zijn er ook andere inbreuken geconstateerd, zoals onjuiste prijsaanduidingen en het niet naleven van registratievereisten.

Tijdens de controles van de economische inspectie bij 283 telers tussen juni en december van het vorige jaar, werd vastgesteld dat 38,8% van de handelaren geen correcte vermelding van de herkomst deed. In meer dan zeven van de tien gevallen werden minstens één inbreuk vastgesteld. De FOD Economie meldt dat er 208 waarschuwingen en 52 processen-verbaal werden uitgevaardigd voor ernstige overtredingen.

Herkomstverplichting

Het lijkt erop dat een aanzienlijk aantal telers niet op de hoogte is van de verplichting om de herkomst correct te vermelden of dat ze zich er niet voldoende aan houden. Er waren ook veel inbreuken op de regels voor prijsaanduidingen, zowel voor prijsaanduiding per meeteenheid als algemene regels voor prijsaanduiding.

Lokale voeding

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne benadrukt het belang van een juiste weergave van de herkomst, vooral omdat mensen bewust meer lokale producten kopen. Hij concludeert dat extra aandacht nodig is om ervoor te zorgen dat de herkomst correct wordt vermeld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*