Helft van de banen bedreigd bij Coca Cola in Anderlecht

In de zomer kondigde Coca Cola reeds aan dat er een herstructurering op til stond. Op 14 december werden de plannen onthuld: wereldwijd zouden 2.200 banen sneuvelen, waaronder 1.200 in de VS. Dit bezuinigingsproces heeft impact op de werkgelegenheid in ons land. “Het aantal merken dat het bedrijf verdeelt moet omlaag”, stelde de directie. In de Belgische hoofdzetel van Coca-Cola in Anderlecht zullen 95 van de 191 banen daardoor verdwijnen.

Een deel van deze jobs kan mogelijks nog worden gerecupereerd nadat Coca Cola zijn nieuwe manier van werken in Europa heeft geïntroduceerd Aangezien dit een grote herstructurering is, vereist de wet Renault dat er overleg wordt opgestart! Er volgt daardoor een eerste fase in die ontslagronde: het informeren en raadplegen van de vakbonden over deze herstructurering.

Trends in de drankenindustrie.

. Deze zomer kondigde Coca-Cola reeds aan dat het bedrijf van plan is om overal ter wereld anders te gaan werken. Dit houdt onder meer in dat de merkenportefeuille wordt ingekrompen. Het bedrijf is van plan om het aantal merken dat het verkoopt te halveren, van 200 naar 100 merken dus.

Nieuwe organisatie

De operatie heeft ook gevolgen voor de Belgische hoofdzetel, waar de marketing en de verkoop van dranken voor ons land worden beheerd en waar ook een groot onderzoeks- en ontwikkelingscentrum is gevestigd. Bijna de helft van de banen zal daar verdwijnen. Waar mogelijk zijn de personeelsinkrimpingen gericht op vrijwillig vertrek en natuurlijke ontslagen. Als dit niet voldoende is, kunnen er ook ontslagen vallen.

Na herstructurering nieuwe aanwervingen

Na de operatie kunnen nog enkele mensen worden aangeworven, zegt woordvoerder Laura Brems. “We werken aan een nieuwe organisatie van het werk, maar dat kan pas als de geplande herstructurering in alle Europese landen is doorgevoerd.

Deze keer worden de bottelarijen en distributiecentra van Coca-Cola niet getroffen door de reorganisatie. Ze zijn overgebracht in een ander bedrijf, Coca-Cola European Partners.

This post is also available in: nlNederlands

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*