Hebben wij een Europese Trump nodig?

De sectororganisaties uit de voedingsindustrie waren gisteren unaniem lyrisch over de resultaten over de missie naar China. De sector slaagde erin om er dagelijks zijn fruit, groenten, chocolade, bier, zuivel en aardappelen, op de kaart te zetten bij de Chinese consument en stappen te zetten in de onderhandeling over de heropening van de Chinese markt voor Belgisch varkensvlees. Maar er is ook een keerzijde. Professor Internationale Politiek aan de VUB en Chinakenner Jonathan Holslag liet deze week in De Afspraak op Canvas zijn licht schijnen over de kwestie. “Ik hoor steeds dat we een graantje moeten meepikken, maar dat is een bedelaarsmentaliteit”, stelde hij. “Laten we er in godsnaam voor zorgen dat we onze markt beschermen tegen de valse concurrentie van landen als China.”

“Onze markt moet beschermd worden tegen China”, aldus Holslag

Eigen markt gaat kapot door dumping vanuit China

Holslag vindt het positief dat de verschillende gewesten goed samenwerken voor deze missie en meer zichtbaarheid tewerkstellen. Maar volgens hem halen we weinig uit zulke missies. “De uitvoer naar China, ondanks de economische groei, blijft heel mager. Terwijl we onze eigen markt laten kapot dumpen door Chinese producten, van textiel tot elektronica, moeten Belgische kmo’s met de bedelstaf naar Peking om een beetje peren, chocolade en bier te verkopen”, vertelt hij.

Schepen keren leeg terug naar China

Alibaba zit momenteel in België, in de luchthaven van Luik en de havens. “Maar die vliegtuigen en containerschepen komen vol aan, maar een derde keert leeg terug. Dat geeft heel mooi weer hoe onevenwichtig die handelsbetrekkingen blijven.” Welke economisch-strategische agenda zit erachter? “Ze willen in Europa blijven dumpen en onze grote winkelketens omzeilen. En wij rollen er de rode loper voor uit”, stelt Holslag scherp. “Dat is heel erg naïef.”

Uitgekiende strategie is noodzakelijk

Ons handelsbeleid hangt volgens Holslag met haken en ogen aan elkaar. “Iedereen doet maar wat, de ene missie na de andere, zonder echte strategie. We kijken enorm op naar China, daar gaat alles veel sneller. Maar waarom leren wij dan niet om een meer gesofisticeerde economische strategie te ontwikkelen, gericht op het versterken van onze eigen industrie en uitvoer”, vraagt hij zich af.

Talrijke nederlagen komen niet in de krant

De contracten die er worden afgesloten, moeten in een breder perspectief geplaatst worden. “Als er een vijftal bedrijven nieuwe contracten kunnen afsluiten in China, maar tegelijkertijd verliezen een dozijn bedrijven hun inkomen omdat China die valse concurrentie op hen blijft loslaten. We schrijven in de kranten over die 5 succesverhalen, over de andere nederlagen wordt gezwegen.”

Europese markt beschermen

Er is een totaal gebrek aan moed en ambitie van Europa. “Ik hoor steeds dat we er ons karretje moeten aan vast hangen en een graantje meepikken, maar dat is een bedelaarsmentaliteit. We hebben een Europese markt, ook na Brexit, van 420 miljoen consumenten. Laten we er in godsnaam voor zorgen dat we die markt behouden en niet openstellen voor valse concurrentie van China of andere landen. Dan staan we niet zo onder druk.”

Staatskapitalistisch China wordt rijker door ons

Hij pleit voor een lange termijnvisie. “De Chinezen spelen Go en doen een zet. Wij spelen Twister en weten eigenlijk niet goed waar we mee bezig zijn. Door het handelstekort met China zijn wij het staatskapitalisme aan het rijk maken, dat zich overal aan het inkopen is, in en rondom Europa”, besluit hij.

Cyberaanvallen

Ondertussen raakte ook bekend dat China massaal veel cyberaanvallen uitvoerden tijdens de missie, tot 135 aanvalen per uur. Wie er achter de aanvallen zit, is moeilijk te achterhalen. Maar volgens Geert Baudewijns van Secutec, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging tegen hackers, gaat het mogelijks over de Chinese staatsveiligheid. Dat maakt hij alvast op uit de IP-adressen. “China hanteert de strategie dat het zelf steeds de volledige controle wil behouden en hiervoor alles toegelaten is.”

Veiligheidsrisico’s onderschat

Baudewijns beklemtoont wel dat de officiële delegatie goed was voorbereid. Zo hadden de delegatieleden mobiele toestellen bij zich die in België zullen worden weggegooid. Maar de expert vreest dat sommige deelnemende bedrijven het gevaar hebben onderschat. “Ik kan iedereen alleen maar aanraden om bij thuiskomst alle toestellen te resetten en alle wachtwoorden te wijzigen”, klinkt het.

Jonathan Holslag

(Her)bekijk het volledige fragment van De Afspraak.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*