Havelange, thuisbasis van een kwekerij voor startende agrarische bedrijven

Alexis de Liedekerke, Gaëtan Seny en Nicolas Bekaert willen middelen en kennis bundelen voor kleine onafhankelijke lokale projecten met een duurzame visie. Van de extractie van pigmenten tot een ciderfabriek, elke dag zijn er meer en meer activiteiten te doen.

Een hoek van de natuur in het hartje van de nergens. De mist verbergt nauwelijks de drie gebouwen van de boerderij waar deze nieuwe bedrijfsbroederij, genesteld aan de top van een diepe Condroz-vallei, zich bevindt.

In een van de vleugels van het imposante gebouw waarbij de oudste stenen uit de 16de eeuw dateren maken de ambachtslieden organische cider van Waalse appelvariëteiten, in een andere maakt een dame natuurlijke pigmenten voor decorateurs of schilders, dit alles met het geluid van de manoeuvres om een vleugel van het gebouw om te vormen tot een toekomstige feestzaal. Op een paar honderd meter afstand lopen twee jonge boeren door hun groenten, die binnenkort klaar zijn om geoogst te worden.

Een verbluffend ballet van leven en motivatie….. “Froidefontaine is een starterscentra voor landbouwondernemerschap”, vat Nicolas Bekaert samen, die midden december de deuren van deze atypische plek voor ons opent.

Koud en fontein uit de hemel

Het idee voor het project is twee jaar geleden ontstaan, rond Alexis de Liedekerke en Florian Delespesse (die sindsdien het avontuur heeft verlaten), beiden landbouwingenieurs, en Gaëtan Seny, een advocaat gespecialiseerd in vennootschapsrecht.

Hun bevindingen? Veel mensen zijn vandaag de dag zeer gepassioneerd door een meer menselijke, lokale en duurzame benadering van de landbouw en willen terugkeren naar het platteland. Behalve dat het niet eenvoudig is, ondanks de passie, “de winstmarges zeer laag zijn, evenals de zeer dure grond in België – ongeveer 35.000 euro per hectare in Condroz – en het zeer restrictieve wettelijke kader (door de wet op de pacht – politieke discussies over dit onderwerp staan nu op de agenda om de overeenkomst te wijzigen, NDLR)”, legt onze gesprekspartner uit.

Dit weerhoudt sommige mensen er niet van om aan de slag te gaan. We hebben het over “Nimaculteurs”, voor “boeren die niet uit de landbouwwereld komen”….. En daar komt Froidefontaine, waar Nicolas Bekaert, dankzij zijn opleiding tot econoom, aan deelnam.

Uitwisselen en verscheidenheid

Concreet stelt de boerderij voor om – via co-investering en risicodeling – partner te worden in deze landbouwprojecten. En dat gebeurt door twee economische uitdagingen aan te gaan: “Aan de ene kant de onderlinge verwevenheid – waardoor het mogelijk wordt om de kosten te verminderen – tussen de 5 en de 10 bedrijven die hier gevestigd zijn, wat betekent boekhouding, administratie, strategie, communicatie, maar ook infrastructuur of arbeid, bijvoorbeeld”. Ten tweede, “diversiteit, met de aanwezigheid van een ciderfabriek (10.000 flessen dit jaar, voor 1.000 van Pommeau en evenveel Calvados, NDLR), een tuinder, een Mechelse koekoeksboerderij – in een mobiel kippenhok, die een gevarieerde voeding mogelijk maakt, met een beperkte impact op het milieu -, een cottage, en, waarom niet, morgen een bakkerij of een restaurant. Kortom, zoveel ambachtelijke activiteiten op menselijke schaal en gediversifieerd die, naar wij hopen, de nieuwsgierigheid van iedereen kan wekken om hier te komen, of het nu voor een eenvoudige wandeling is of voor de opleidingen die wij organiseren. Diversificatie laat ons toe om onze inkomstenbronnen te vermenigvuldigen.

Bovendien biedt Froidefontaine haar partners, agrariërs, de toegang tot land en markten en de ondersteuning op economisch en juridisch gebied door het team aan het roer.

De enige voorwaarde is dat men zich ertoe verbindt ten minste de biologische specificaties na te leven, duurzame en milieuvriendelijke landbouwpraktijken in stand te houden en zich ten slotte open te stellen voor samenwerking met de verschillende betrokken partijen op de ongeveer 45 hectare beschikbare grond en 5.000 vierkante meter aan gebouwen.

Tijdens de eerste oproep tot het indienen van projecten in januari 2017 werden ruim twintig dossiers ingediend, waarvan er zeven werden geselecteerd en vijf nu gebruik maken van de grond (en soms de muren) van de boerderij voor hun dagelijkse activiteiten.

Op basis van dit succes is in de loop van de maand een tweede oproep gelanceerd. Net zoals Jehan Dessain, met een financieel profiel, aan boord komt.

Doel 2027

Wat is het doel van het project? Om “een prototype te zijn dat, zo wordt gehoopt, tegemoet komt aan een maatschappelijke vraag”. Het idee zou uiteindelijk zijn om het op andere plaatsen te kunnen kopiëren, waar de situatie vergelijkbaar is, namelijk die van een grondeigenaar die zijn land een ander leven wil geven.

Bovendien is op lokaal niveau als streefdatum voor de uitvoering van het project 2027 vastgesteld.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*