Hapkin lanceert Belgian style IPA

Met Hapkin Belgian Style IPA brengt Alken-Maes een Belgische variante uit op de Indian Pale Ale (IPA) die enkele jaren geleden werd ‘herontdekt’. De oorspronkelijke IPA’s stonden bekend om hun bitterdroog karakter, dry-hopping en het gebruik van Engelse hopvariëteiten. De nieuwe IPA’s die furore maakten vanuit de VS staan bekend om hun explosie aan aroma’s en smaken door het overvloedig gebruik van aromahoppen.

Inspelend op die trend zocht het brouwersteam van Hapkin naar een Belgische variante die de typische fruitige volheid van IPA combineert met het uitgebalanceerde karakter van een Belgisch speciaalbier. Hapkin ging reeds prat op vier aromatische hopsoorten, maar de BIPA doet er een stevige schep bovenop met nog eens drie extra. Daardoor worden er nu zeven hoppen verwerkt in de Hapkin BIPA: Spalter Select en Monroe uit Duitsland, Saaz uit Tsjechië, Savinjski Golding uit Slovenië en de nieuwkomers Sabro, Amarillo en Centennial uit de Verenigde Staten.

Harmonie tussen bitter en fruitig

“Dat is veel hop. Maar toch is het belangrijk dat je niet weggeblazen wordt door de bitterheid”, zegt brouwmeester Ellen Mertens. “Daar komt toch onze Belgische expertise van pas. De Amerikanen willen alles Big en Bold, hun IPA’s zijn soms karikaturaal. Je valt in sommige gevallen achterover van die smaakbommen. Wij Belgen weten hoe we de harmonie moeten vinden tussen bitter en fruitig.

Bovendien gaan we de BIPA ook nog eens hergisten op de fles, waardoor het een echt bier van hier wordt”.

De Hapkin BIPA landt op 6,7 vol.%, wat het bier meer doordrinkbaar maakt dan de reguliere Hapkin die 8,5 vol.% alcohol heeft.

Auteur: Geert Van Lierde

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*