Handelsmissie naar Vietnam succesvol afgerond: Vlaamse voedingsproducten stonden in de kijker

Tijdens de handelsmissie naar Vietnam van 10 tot 16 september zette VLAM, onder leiding van minister-president Jambon, sterk in op de promotie van Vlaamse voedingsproducten. Een delegatie van Vlaamse bedrijven, waaronder die actief zijn in de sectoren varkensvlees, pluimvee, groenten en fruit, vertegenwoordigde Vlaanderen in Hanoi en Ho Chi Minh City.

De focus van de missie lag op varkensvlees en pluimvee, die werden bereid tot Vietnamese gerechten en zeer gewaardeerd werden door zowel Vietnamese contacten als minister-president Jambon. Vietnam heeft een sterk groeiende economie en met 100 miljoen inwoners biedt het een grote markt met toenemende vraag naar exotische producten, wat kansen biedt voor Vlaamse kwaliteitsproducten in de agrovoedingssector.

De Belgische export van varkensvlees naar Vietnam vertoonde in de afgelopen jaren een stijgende trend, met jaarlijkse volumes van meer dan 7.000 ton. In 2021 en 2022 was er echter een tijdelijke daling in de exportvolumes, toe te schrijven aan de COVID-19-pandemie en een tijdelijk exportverbod. Vanaf 2023 is er echter weer een stijging in de exportvolumes te zien.

Varkensvlees

Het Belgische varkensvlees is vooral populair voor producten die in West-Europese landen minder geconsumeerd worden. Deze trend is ook zichtbaar bij andere Europese landen die varkensvlees naar Vietnam exporteren, met Duitsland als de belangrijkste leverancier, gevolgd door Spanje, Nederland en Polen. België staat op de vijfde plaats als EU-leverancier.

Tijdens de exportmissie vertegenwoordigden Bens en Debra Meat, twee ervaren exporteurs van varkensvlees, de sector en hadden ze succesvolle contacten met zowel bestaande als potentiële klanten in Vietnam.

Pluimveevlees

De Belgische export van pluimveevlees naar Vietnam vertoont schommelingen en bedroeg in 2022 meer dan 500 ton. België heeft een bescheiden aandeel van 2,2% in de EU-export naar Vietnam en staat achter Polen en Nederland in de ranglijst.

Kipco Damaco, een toonaangevende speler in de Vlaamse exportsector, heeft een verkoopskantoor in Vietnam en vertegenwoordigde de pluimveesector tijdens deze missie.

Fruit & groenten

De Belgische export van vers fruit naar Vietnam concentreert zich voornamelijk op appels en peren, waarbij de export van appels traag op gang komt met beperkte volumes voor België. Europese landen zoals Frankrijk, Polen en Nederland hebben een groter aandeel in de export van appels naar Vietnam.

Wat betreft peren is België de belangrijkste leverancier aan Vietnam, met een aandeel van 85% in 2022, hoewel het totale volume kleiner is. Frankrijk en Nederland exporteren ook beperkte hoeveelheden peren naar Vietnam.

Groente- en fruitveiling BelOrta en Bel’Export, een exporteur van hardfruit, namen deel aan de missie en merkten dat er vraag was naar Belgische appels. Vietnamezen zijn bereid om goede prijzen te betalen voor hoogwaardig geïmporteerd fruit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*