Grote merken willen plastic terugdringen door verpakkingen terug te nemen

Een aantal multinationals werkt mee aan een proefproject om het gebruik van eenmalig plastic serieus terug te dringen, zonder dat de klant extra moeite moet doen. Dat werd donderdag 24 januari aangekondigd op het World Economic Forum in Davos.

Loop

Het proefproject heet ‘Loop’ en werd op punt gesteld door het recyclagebedrijf Terracycle. De werking is gebaseerd op die van de melkboer van weleer, die glazen flessen melk bracht en de lege opnieuw meenam om later opnieuw te vullen.

De bedoeling zou zijn ook producten zoals fruitsap, shampoo en waspoeder in herbruikbare verpakkingen van glas en metaal te laten leveren bij de klant, en tegelijk de lege verpakkingen opnieuw mee te nemen om opnieuw te gebruiken.

Het project wordt in mei gelanceerd in Parijs en in de regio rond New York. Later in 2019 zou de dienst worden uitgerold in Groot-Brittannië, en ook Toronto, Tokio en Californië zouden snel volgen.

Glazen flessen, stalen dozen

Onder meer Procter & Gamble, Unilever, Pepsico, Coca-Cola, Carrefour en Tesco hebben ingetekend op het proefproject. Pepsico bijvoorbeeld zal in Parijs zijn Tropicana-fruitsappen beschikbaar maken in glazen flessen en Quaker-muesli in stalen opbergdozen. Nestlé liet een stalen doosje ontwikkelen om zijn ijscrème van Häagen-Dazs te laten leveren in New York.

Er komt ook één online platform. Gebruikers bestellen hun producten online en betalen een waarborg voor de herbruikbare verpakkingen. Die zou variëren tussen 0,25 euro voor een kleine flesje Coca-Cola tot 47 euro voor het ophalen van gebruikte pampers voor recyclage.

‘Het is handig voor de klanten, die zich geen extra zorgen moet maken om de verpakkingen zelf terug te brengen naar de winkel’, zegt Virginie Helias, directeur duurzaamheid bij Procter & Gamble.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*