
Nestlé, ’s werelds grootste levensmiddelenbedrijf, heeft eind oktober de voedselkringen opgeschrikt met het nieuws dat het de machtigste lobbygroep van de industrie in Washington, de Grocery Manufacturers Association (GMA), verlaat, temidden van meningsverschillen over de wijze om te reageren op de veranderende smaak van de consument.
Jonge mensen kiezen voor gezonde producten
De versplintering van de voedsellobby is deels veroorzaakt door een omwenteling in de supermarkt en voedingswereld, waar iconische merken stagneren omdat mama’s en mama’s op zoek zijn naar gezondere en meer transparante producten.
“Sommige van deze bedrijven realiseren zich dat het vanuit marketingperspectief een goede uitgangspositie is om vooruitstrevender te zijn”, zegt Melissa Musiker, vicepresident en directeur van het voedsel- en voedingsbeleid bij APCO Worldwide, een PR- en consultancybedrijf.
Daling van omzet grote bedrijven
Bedrijven staan steeds meer onder druk om groei te vinden in een markt waarin steeds meer consumenten op zoek zijn naar een gezondere voeding, of het nu gaat om biologische babyvoeding, granen zonder kunstmatige kleurstoffen of vlees dat zonder antibiotica wordt opgefokt. Deze veranderende smaken worden niet langer beschouwd als een nichemarkt die gedreven wordt door consumenten met een hoog inkomen. De top 20 voedsel en drankenbedrijven van de V.S. verloren ruwweg $18 miljard in marktaandeel tussen 2011 en 2017, volgens een recente analyse door Credit Suisse.
Gezonde jonge merken worden opgekocht
Aangezien de oude merken vertraging oplopen, hebben levensmiddelenbedrijven twee opties: veranderen om te concurreren of de nieuwe merken opkopen. Veel van de geavanceerde merken zijn de afgelopen tien jaar deel gaan uitmaken van conglomeraten, wat in sommige gevallen een cultuurconflict tussen oud en nieuw nog verergert: Naked Juice is nu eigendom van PepsiCo, Honest Tea is eigendom van Coca-Cola, Larabar valt onder General Mills, Kashi is eigendom van Kellogg’s, en Nestlé heeft net Blue Bottle gekocht, een koude brouwkoffiebedrijf met een diepe Californische oorsprong.
GMA vertoonde eerste barsten onder Obama-beleid
De eerste barsten in de de industriecoalitie begonnen werkelijk zichtbaar te worden tijdens het beleid Obama. Eerst maakte lady Michelle Obama van het bestrijden van kinderjarenzwaarlijvigheid haar prioriteit. Ten tweede stelde de Food & Drugs-administration dat toegevoegde suikers op het etiket moest worden vermeld. Heel wat bedrijven keerden zich tegen deze maatregel, maar Nestlé & Mars accepteerden die! “Dit was wat de consument wil, of dat nu goed is voor het bedrijf of niet, wij moeten de consument geven wat hij wil!”
Ondertussen blijven er verder heel wat spanningen over deze nieuwe etiketteringswet bestaan onder de leden van GMA. Van de Trump administratie werd aanvankelijk uitstel bekomen. In januari 2020 moeten die etiketten op de markt zijn. Coca Cola eiste een snellere uitrol ervan, met opnieuw het argument dat de consument voorop staat.
Etiketteringstrijd drijft een wig aan
Een langdurige oorlog over GGO-etikettering legde bloot dat de voedsellobbygroep de hulp van andere industrieën nodig had om haar agenda door het Congres te krijgen.
Sinds 2012, had GMA tientallen miljoenen besteed om de wetten die vereisen dat voedsel met genetisch gemanipuleerde ingrediënten worden geëtiketteerd tegen te gaan in de diverse staten van de USA. De groep zegevierde in eerste instantie, in Californië en Washington. Maar het verloor daarna in Connecticut en Maine. In mei 2014, werd Vermont de eerste staat om een verplichte etikettering wet goed te keuren met een vaste effectieve datum.
GMA die sinds 2012 ongeveer $37 miljoen besteed had aan het lobbyen binnen het Congres en de federale agentschappen heeft de strijd tegen de GMO-etikettering uiteindelijk toch verloren.
Afgelopen zomer heeft het Congres de wetgeving aangenomen die vooruitloopt op de staatswetten en de vermelding van GGO’s verplicht stelt, hoewel levensmiddelenbedrijven de flexibiliteit hebben in het presenteren van die informatie, hetzij op de verpakking, hetzij digitaal via de smartphone.
Uiteindelijk betekende dit niet alleen gezichtsverlies voor GMA, maar vooral veel negatieve publiciteit voor de voedingsindustrie. De indruk werd gewekt dat de industrie tegen transparantie was. Een adviseur formuleert het als volgt: “Toen consumenten toegang hadden tot het internet, ontzegden we hen de toegang tot informatie”.
Afbrokkelen?
“Ik ken geen enkel jong voedingsmerk dat zegt ‘Hey, ik moet bij GMA aansluiten’,” zei John Foraker, de oprichter en voormalig CEO van Annie’s, een natuurlijk macaroni- en kaas- en snackbedrijf én het bedrijf dat ook General Mills voor $820 miljoen in 2014 kocht.
“Aangezien meer millennials ouders worden, zullen de voedselbedrijven zich moeten aanpassen en nog meer moeten veranderen”, zei Foraker, aangezien de meerderheid van die klanten merken en bedrijven en producten zullen zoeken die op hun waarden zijn gericht.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator
Bron: POLITICO
Geef als eerste een reactie