Grootste insectenkwekerij geopend door koning Willem-Alexander

Een duwtje in de goede richting. Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 11 juni 2019 officieel de nieuwe fabriek van insectenkweker Protix in Bergen op Zoom geopend.

Samen met de koning waren maar liefst 600 genodigden aanwezig bij de opening van het bedrijf. Onder hen ook minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en commissaris van de koning Wim van de Donk. Oprichters Kees Aarts en Tarique Arsiwalla namen de gasten mee op een tour door de fabriek.

Zwarte soldaatvlieg

Tarique Arsiwalla: ,,Fantastisch dat we na tien jaar hier zijn”, zegt hij. In 2009 begonnen hij en zijn collega Aarts aan hun pionierende avontuur. In een industrie die toen nog niet eens geboren was. Nu, tien jaar later, staat de eerste fabriek er. 120 mensen werken inmiddels in het pand aan de Van Konijnenburgweg. Daar produceren ze eiwitten voor vee- en visvoer. Met het doel om een voedselsysteem te krijgen dat in balans is met de natuur.

Het is de kers op de taart dat de koning onze fabriek komt openen.Tarique Arsiwalla

Tijdens de rondleiding vertellen de twee de koning alles over het hele proces. Protix kweekt de zwarte soldaatvlieg. Het insect eet zich als larve vol en eet als vlieg niet. Daardoor zit de de larve vol proteïne en die verwerkt Protix in eten voor vis en kippen bijvoorbeeld. Dat levert winst op: aan de ene kant omdat het transportkosten scheelt. Niet-duurzame bronnen zoals soja, wat van ver komt, worden vervangen door een duurzaam alternatief dat gewoon in Nederland gekweekt kan worden. En aan de andere kant krijgen de insecten voedsel dat afkomstig is van groenten- en fruitbedrijven. Het gaat om voedsel dat normaal weggegooid wordt of in de biovergister verdwijnt.

Bijzonder bedrijf

Voor de dieren is het ook beter, omdat ze natuurlijker eten krijgen. Arsiwalla: ,,Zelf heb ik vier kippen thuis. Als ik het hok open en ze naar buiten laat, dan rennen ze direct naar buiten om op zoek te gaan naar wormen of insecten.” De kippen die voedsel via Protix krijgen, leveren OEReieren op. Die worden al op 600 plekken in Nederland verkocht. De enorme fabriek van Protix kan op jaarbasis voedsel produceren dat uiteindelijk 250 miljoen OEReieren oplevert of 100 miljoen porties zalm.

Voor nu zijn burgemeester Frank Petter en Evert Weys van de gemeente Bergen op Zoom verheugd met het nieuwe bedrijf binnen de gemeentegrenzen. Beiden verwijzen naar de sluiting van Philip Morris een aantal jaar geleden. Petter: ,,We hebben besloten om een nieuwe weg in te slaan, die van de agrofood en biobased economy. Dat er dan zo’n bijzonder bedrijf komt, daar zijn we wel heel trots op.”

De opening van de Bergse fabriek is nog maar het begin, want het bedrijf heeft wereldwijde ambities, verklapt Arsiwalla.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*