Grootste industriële zalmkwekerij van Europa komt in Oostende


Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft in beroep een omgevingsvergunning bevestigd voor de bouw van de grootste industriële zalmkwekerij van Europa in de achterhaven van Oostende. De Noorse firma Columbi Salmon plant de productie van 12.000 ton Atlantische zalm per jaar.

De vergunning was aanvankelijk verleend door de provincie West-Vlaanderen, maar na beroepen van verschillende organisaties en omwonenden, kwam het dossier op Vlaams niveau.

Bezwaren verworpen door Demir

Het project omvat de oprichting van een zalmkwekerij met behulp van een Recirculating Aquaculture System (RAS) in Oostende. Bezwaarmakers uitten zorgen over het welzijn van de zalmen en of de activiteit geschikt is voor de haven. Minister Demir merkte op dat het welzijn van zalmen geen beoordelingsgrond kan zijn voor omgevingsvergunningen in Vlaanderen. Daarnaast benadrukte ze dat de aanvraag in overeenstemming is met de geldende stedenbouwkundige voorschriften, aangezien de locatie in een industrieel gebied ligt.

Strikte voorwaarden gekoppeld aan vergunning

Om aan de vergunning te voldoen, moeten strikte voorwaarden worden opgelegd, zoals normen voor afvalwaterlozing en maatregelen om bodemverontreiniging te voorkomen. Het Noorse bedrijf belooft de creatie van 100 banen in Oostende.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*