Groot onderzoek ILVO naar staartbijten bij varkens moet sector op weg helpen bij de uitbanning ervan

Het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedselonderzoek (ILVO) in België voert in opdracht van Dierenwelzijn Vlaanderen een driejarig onderzoeksproject uit naar staartbijten bij varkens. Het onderzoek is gericht op het identificeren van de verschillende risicofactoren die samenhangen met staartbijten en het voorstellen van mogelijke beheersmaatregelen voor elk van deze risico’s.

Het onderzoek maakt deel uit van de overgang naar een varkenshouderij waar het couperen van staarten bij biggen niet meer wordt toegepast. Staartbijten heeft een negatieve invloed op de gezondheid, het welzijn en de productie van de betreffende dieren. ILVO zal indicatoren en risicofactoren met betrekking tot staartbijtgedrag beoordelen, waarbij factoren zoals omgevingsfactoren, huisvesting, voeding, hygiëne en diergezondheid in overweging worden genomen.

Proefboerderijen

Het instituut zal samenwerken met een beperkt aantal proefboerderijen om verbeteringsstrategieën te testen en zal welzijnscoaches inschakelen om de experimenten te begeleiden. Het project, dat in juli 2023 van start gaat, heeft als doel het couperen van staarten geleidelijk uit te bannen door effectieve maatregelen te implementeren om de geïdentificeerde risicofactoren aan te pakken.

Aanvullend

De resultaten zullen bijdragen aan aanvullende acties naast het actieplan voor het couperen van staarten dat is ingediend bij de Europese Commissie. ILVO is van plan om de bevindingen en acties van het project te communiceren en te bespreken door middel van consultatie- en informatiesessies, waaronder de ontwikkeling van een Best Practices Guide. Sommige EU-lidstaten, zoals Zweden en Finland, hebben het couperen van staarten al afgeschaft, terwijl de praktijk in Nederland in bepaalde gevallen nog is toegestaan totdat het in 2030 volledig is verboden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*