Grondstoffen, de landbouwproducten voor de voedingsindustrie, worden aanzienlijk duurder

De prijsstijging blijven niet beperkt tot landbouwproducten. In de loop van het jaar 2021 zijn de prijzen met meer dan een vijfde gestegen. Eén product in het bijzonder is getroffen.Daarbij baseren we ons op de prijzen van het Duitse bureau voor statistiek.

De producentenprijzen van landbouwproducten blijven sterk stijgen. In december ’21 stegen zij met meer dan een vijfde (22,1 procent) ten opzichte van het voorgaande jaar, aldus het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek in Wiesbaden. Dit was de grootste stijging sinds juli 2011. In vergelijking met november stegen de prijzen met 1,3 procent.

In vergelijking met december 2020 zijn vooral de prijzen voor plantaardige producten gestegen – deels als gevolg van de stijging van de graanprijzen sinds juli 2020. De reden voor de ontwikkeling is de grote vraag uit Duitsland en het buitenland, zoals het bureau voor de statistiek verklaarde; tegelijkertijd was de oogst van 2021 gering. In december 2021 lagen de graanprijzen 40,6 procent hoger dan in december 2020.

Voor raapzaad bedroeg de prijsstijging zelfs meer dan twee derde (68,2 procent). Ook hier is de vraag groot, ook voor de energieproductie. Het aanbod daalt daarentegen wereldwijd, zoals de statistische autoriteit heeft verklaard.

De prijs van aardappelen is met 60,2 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar – ook omdat aardappelen in december 2020 relatief goedkoop waren. Groenten daarentegen waren in december iets (3,3 procent) goedkoper dan in dezelfde maand van het jaar voordien.

Ook de prijzen voor dierlijke producten stegen – met 17,4 procent voor het hele jaar. De melkprijzen stegen met 22,0 procent en de rundveeprijzen met 27,7 procent. Voor het eerst sinds april 2020 zijn ook de prijzen voor slachtvarkens weer gestegen – de stijging bedroeg 4,5 procent.

Gemiddeld zijn de producentenprijzen voor landbouwproducten in 2021 met 8,8 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens het bureau voor de statistiek waren plantaardige producten 18,3 procent duurder en dierlijke producten 2,8 procent.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*