Vorige zomer voerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block de Nutri-score in, een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. “Om voedingsproducenten aan te moedigen om de Nutri-Score vrijwillig aan te nemen, is nu een Koninklijk Besluit opgesteld om een duidelijk wettelijk kader te definiëren”, reageert consumentenorganisatie Test Aankoop tevreden. “Daarmee is het label nu officieel gelanceerd in ons land.” De verbruikersorganisatie roept alle actoren in de agrovoedingssector, fabrikanten en distributeurs, op om zich ertoe te verbinden de Nutri-score zo snel mogelijk op de verpakking van al hun voedsel aan te brengen.

Algortime berekent score

Ons land maakte voor de eerste keer kennis met de Nutri-score in de zomer van vorig jaar. De score gaat van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Die score wordt vertaald in een letter met bijbehorende kleur: van donkergroen tot donkerrood. “Het algoritme op basis waarvan de score wordt berekend, houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen”, legde minister van Volksgezondheid Maggie De Block toen uit. “Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan opkrikken.”

Reeds meer dan 1000 voedingsmiddelen met score

Ondertussen is het label terug te vinden op een hele reeks producten. Consumentenorganisatie Test Aankoop gaf al meer dan 1.000 voedingsmiddelen een Nutri-score. “In oktober 2017 gingen we al aan de slag met ontbijtgranen”, laat Test Aankoop weten. “Een jaar later volgde een onderzoek naar kindersnacks en sinds kort zijn ook de resultaten van 302 melkdesserts beschikbaar op onze website.” De overgrote meerderheid van die melkdesserts behaalde een C-score. Twee procent van de geteste producten kregen een E-score toegekend. “Dat betekent niet dat het verboden is deze voeding te eten, maar dat het raadzaam is het verbruik ervan te beperken en in kleine hoeveelheden.”

Danone

Danone heeft al laten weten dat het de Nutri-score op al haar producten zal aanbrengen. “In april zal een eerste deel van het gamma het label krijgen”, klinkt het. Tegen april 2020 wil Danone elk product van een Nutri-score voorzien. “We zijn blij dat deze stap in België is gezet en we hopen dat de rest van Europa deze trend nu ook zal volgen, zodat andere Europese burgers kunnen profiteren van dit uitstekende informatie-instrument dat haar nut al heeft bewezen”, zegt Nathalie Guillaume, external affairs director bij Danone.

Straks verplicht?

“Verschillende studies tonen inderdaad aan dat het Nutri-score label het best wordt begrepen door de consument én dat het een positieve invloed heeft op zijn aankoopgedrag”, klinkt het bij Test Aankoop. Meteen de reden waarom Test Aankoop wil dat de Nutri-score het enige verplichte Europese voedingswaardelabel wordt. “Als de Nutri-score het enige verplichte voedingswaardelabel wordt, zal de consument in staat zijn om alle producten uit een bepaalde categorie correct en efficiënt te vergelijken.”

Fevia pleit voor vrijwllige toepassing

Voor Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, moet een aanvullend systeem van voedingsetikettering zeker Europees geharmoniseerd worden, maar moet het wel vrijwillig blijven, zoals de Europese regelgeving dat vandaag voorziet. “Wij spreken ons niet uit over één van de bestaande systemen, maar we vragen dat de Europese Commissie hier de knoop doorhakt”, aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. “De Belgische voedingsindustrie pleit voor een systeem met één visuele weergave en één achterliggende set nutritionele criteria. Die criteria en de methodologie moeten transparant zijn en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten waarover een brede consensus bestaat binnen Europa.”

Reclame

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft ondertussen een publieke communicatiecampagne gelanceerd om de bekendheid van het nutri-score logo te vergroten. “Via deze campagne willen we een krachtig signaal sturen aan de voedingsindustrie en distributeurs om zich aan te sluiten met het oog op een betere transparantie en om de gezondheid van de gehele bevolking te verbeteren”, klinkt het. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block hoopt dat de Nutri-score zo breed mogelijk gebruikt wordt op Europees niveau en ze nodigt de andere lidstaten uit om het instrument te lanceren in de nabije toekomst.

Meer weten over de analyses die Test Aankoop uitvoerde? Klik hier.

Bron: VILT

Beeld: Maggie De Block