
Na drie jaar crisis presenteert Greenyard een nieuw groeiplan. De groente- en fruitgigant richt zich op nieuwe producten met hogere winstmarges en overweegt opnieuw overnames in Europa en de VS. Dit is verrassend, aangezien overnames het bedrijf de laatste jaren op de rand van de afgrond brachten. ”We hebben echter veel lessen getrokken uit het verleden”, weet CEO Marc Zwaaneveld.
De ambitieuze doelstellingen van de strategie die Greenyard op 7 december 2022 aan de aandeelhouders presenteerde, zijn overweldigend. Tegen het boekjaar 2024-2025 moet de omzet met 650 miljoen stijgen en 5 miljard euro bereiken. Het bruto bedrijfsresultaat zal naar verwachting jaarlijks met 6-7% stijgen tot meer dan 200 miljoen euro in 2025.
Nieuwe producten vormen de kern van het voorgestelde plan.” We zullen innovatie weer op de kaart zetten”, zegt Marc Zwaaneveld, CEO. “Daarom zullen we ook nieuwe productielijnen bouwen. Volgend jaar wordt een nieuwe lijn gebouwd in onze fabriek in Bree en in een van onze diepvriesgroentefabrieken. Het bedrijf zal de komende drie jaar een eenmalige investering van 30-40 miljoen euro doen.”
Dozen met recepten en ingrediënten, maar nieuw ook kant-en-klare voorgerechten en desserts
Greenyard wil vooral investeren in nieuwe kant-en-klare producten. Het bedrijf produceert al jaren salades en dozen met recepten en ingrediënten voor gerechten als lasagne en soepen. Maar wij geloven dat ook kant-en-klare voorgerechten en plantaardige desserts een groot potentieel hebben,” zegt Zwaaneveld. Bree’s nieuwe lijn zal sauzen maken met minder conserveringsmiddelen. Een ander voorbeeld zijn groente- en fruitsappen en groentesnacks om mee te nemen.
Groeimarkt: planten en fruit
Met deze nieuwe producten hoopt Greenyard te profiteren van de verwachte groei van de markt voor plantaardige producten. Volgens marktonderzoeksbureau Bloomberg Intelligence zal de wereldbevolking tegen 2030 162 miljard dollar uitgeven aan plantaardig voedsel. Vorig jaar was dat 29,4 miljard dollar.
Diepvries en verwerkte groenten
Hoewel Greenyard grote hoeveelheden verkoopt, is de winstmarge op producten zoals verse groenten en fruit laag. Voor elke 100 euro omzet in verse groenten en fruit kon het bedrijf 3 euro EBITDA realiseren. Producten die Greenyard verder moet verwerken, bijvoorbeeld door ze in te vriezen of te verwerken tot soepen of sauzen, leiden tot een stijging van de omzet. De divisie conserven en diepvriesgroenten – die een vijfde van de omzet van de groep vertegenwoordigt – kan 7,40 EUR ebitda per 100 EUR omzet genereren.
Schuldgraad zal niet verhogen
Zwaaneveld benadrukt dat Greenyard niet van vandaag op morgen zal werken en dat de schuldquote op het huidige niveau zal blijven. We steken ons hoofd niet in de wolken. Wij kijken selectief naar overnames. Zij moeten ons sterker maken in de segmenten waarin wij willen groeien. Bedrijven overnemen alleen om meer te verkopen is uit den boze.
Geef als eerste een reactie