Greenyard verliest driekwart beurswaarde in 1,5 jaar

29 januari 201900:00

Greenyard heeft het slechtste anderhalf jaar uit zijn bestaan achter de rug. Het aandeel van de fruit- en groentereus verloor in die periode bijna driekwart van zijn waarde. Deze zomer trof een listeriabesmetting een van de fabrieken van Greenyard. En de jongste maanden zat het bedrijf gekneld tussen concurrentiële prijsdruk en stijgende kosten omdat de klanten, de supermarkten, hogere kwaliteitseisen stellen.

Gisteren moest de groep opbiechten dat haar omzet in het derde kwartaal met 4,5 procent daalde en dat de bedrijfswinst fors lager zal liggen dan verwacht. Daardoor klimt de schuldgraad volgens analisten naar een factor 5, terwijl de banken van Greenyard hoogstens 4,25 toelaten.

Sterke man Hein Deprez greep al in. In september verkocht hij de divisie potgrond. Maar verdere ingrepen zijn nodig. De groep sluit een schrapping van het dividend niet uit en overweegt zelfs een kapitaalverhoging. Waarnemers denken dat het bedrijf 100 à 150 miljoen euro nodig heeft om in rustiger vaarwater te komen. Deprez, hoofdaandeelhouder met 49,3 procent, is bereid zijn greep los te laten.

Nieuwe desinvesteringen zijn ook een optie, maar de mogelijkheden zijn dun gezaaid. Deprez wil geen kernactiviteiten of volledige divisies verkopen.

De vraagt rijst of hij de situatie kan rechttrekken zonder te raken aan de kern van Greenyard en of hij überhaupt zijn greep op de groep kan behouden. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*