Greenyard kampt met schuldencrisis

Greenyard biechtte bij zijn presentatie van de jaarcijfers een nog groter dan verwachte schuldratio op. Dat zich in april een pril herstel aftekende, was een doekje voor het bloeden. “2018 was het meest uitdagende jaar in de geschiedenis van het bedrijf”, erkende Hein Deprez, de co-CEO en hoofdaandeelhouder, bij de aankondiging van de jaarresultaten voor het boekjaar dat in maart eindigde. Toch lijkt er niet onmiddellijk beterschap in zicht. De huidige situatie laat geen tegenvallers meer toe, en het blijft wachten op concrete beslissingen die de toekomst van het bedrijf veiligstellen.

Greenyard kampt met een schuldencrisis. Hein Deprez bouwde in dertig jaar een bedrijf uit dat jaarlijks voor bijna 4 miljard euro groenten en fruit verkoopt aan supermarkten. Dat deed hij via overnames die hij met leningen betaalde. Eind maart had Greenyard 456,3 miljoen euro schulden. Dat is 37,2 miljoen euro meer dan het jaar voordien.

Drie oorzaken van hoge schuldengraad

Dat de schulden de pan uitswingen, heeft volgens de krant De Tijd drie oorzaken. Ten eerste moet Greenyard zijn prijzen verlagen. “We merken dat supermarkten sinds enkele jaren steeds meer druk zetten op de prijzen”, zegt financieel directeur Geert Peeters. Ten tweede speelde de mislukte oogst door de droge zomer van 2018 het bedrijf parten. De kosten liepen op, want van sommige groenten en fruit waren er tekorten en de vruchten die beschikbaar waren, waren vaak van slechte kwaliteit.

Tot overmaat van ramp werd in de zomer de listeriabacterie aangetroffen in een Hongaarse diepvriesgroentefabriek. De Europese voedselwaakhond EFSA bracht de fabriek in verband met negen overlijdens en 38 ziektegevallen. Greenyard moest uit heel de wereld producten terugroepen en de fabriek desinfecteren. De operatie kostte 25,7 miljoen euro.

Roger & Roger

Ondertussen is die fabriek verkocht aan Roger & Roger, een snackproducent uit Moeskroen. Voor welk bedrag de Hongaarse fabriek de deur uitging, is niet bekend. Greenyard is ook van plan om zijn afdeling conservengroenten, met een grote fabriek in Bree, te verkopen. Geruchten dat die verkoop mislukt is, noemt het bedrijf ‘fake news’. Het is de bedoeling dat de verkoop 100 miljoen euro oplevert. Verder zal het bedrijf een herstructurering doorvoeren die 422 jobs doet verdwijnen. De belegger krijgt geen dividend voor het boekjaar 2018.

Kapitaalverhoging

Het koninginnenstuk van de hervormingen die Deprez en de nieuwe co-CEO Marc Zwaaneveld doorvoeren, is een kapitaalverhoging. Die kan volgens waarnemers oplopen tot 140 miljoen euro. Daar was op de voorstelling van de jaarcijfers weinig nieuws over. “We zijn bezig met gesprekken die meer dan aftastend zijn”, is het enige wat Greenyard er voorlopig over kwijt wil. Het bedrijf maakt zich sterk dat de brutobedrijfswinst dit jaar 20 miljoen euro hoger zal uitvallen dankzij de herstructurering. Volgend jaar zou ze nog eens met 24 miljoen euro stijgen, waardoor de kaap van 100 miljoen gerond wordt.

Bron: De Tijd / Belga

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*