Granennetwerk van de brouwerij de 3 Fonteinen wint BioVLAM

Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel heeft vrijdag BioVLAM 2022 gewonnen, de prijs voor innovatieve initiatieven in de biologische sector. De brouwerij kreeg de prijs voor haar netwerk van 100% lokale en biologische granen die in haar Lambikbier worden gebruikt.

Voor de tweede keer zijn de Vlaamse biologische sector en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) op zoek gegaan naar innovatieve biologische ondernemers en hebben ze de BioVLAM-prijs uitgereikt. De jury selecteerde in de zomer vijf kandidaten uit twaalf aanmeldingen. Onder andere het granennetwerk van brouwerij 3 Fonteinen, het Belgisch tarwebrood van BioPlanet en het weibrood van De Zuivelarij werden geselecteerd. En ook de totataalconcepten van Rawijs en Vitaetom.

Ceremonie

Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) en minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) zouden een inhoudelijk bijdrage leveren, maar moesten afzeggen wegens de langdurige onderhandelingen over de septemberverklaring en de Vlaamse begroting. In plaats daarvan gingen Jannes Maes van het kabinet-Brouns en bioboer Renaat Devreese in debat over het stikstofakkoord. Devreese vertelde over de zonering als natuurgebied waarin zijn boerderij gelegen is. Hij vermeldde ook dat hij zich niet verzet had tegen die zonering, alhoewel er een groot nadeel aan verbonden is. Hij kan hierop geen windmolen bouwen, hoewel dat voor zijn kaasmakerij zeer interessant zou zijn.

Duurzaam

De brouwerij 3 Fonteinen heeft de BioVLAM ontvangen voor haar ecologisch granennetwerk. De jury was vooral overtuigd door de introductie van een hernieuwd, lokaal en circulair model voor granenteelt in het Pajottenland en omstreken. Als onmiddellijk effect van dit project krijgen de deelnemende biograantelers meer veerkracht: ze krijgen een correcte prijs voor hun teelten en er heerst een goede verstandhouding tussen boer en verwerker.

Zaakvoerder Werner Van Obberghen van Brouwerij 3 Fonteinen ontving de award uit handen van Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw. Van Obberghen reageerde enthousiast: “We zijn ontzettend vereerd met de BioVLAM maar de prijs is vooral voor alle bioboeren waarmee we zo goed samenwerken en die soms tegen beter weten in hun schouders onder het project hebben gezet. We zijn een brouwerij, dus we gaan er zeker een lekkere geuze op drinken!”

Brouwerij 3 Fonteinen : ambassadeur voor de biosector.

Brouwerij 3 Fonteinen is een van de traditionele lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen in België. De 3 Fonteinen wil de authentieke traditie van lambiek bewaren, maar voor zo’n kwaliteitsbier heb je kwaliteitsgranen nodig. Minder dan 4% van de granen die de Belgische brouwers gebruiken wordt op eigen bodem geteeld. De brouwerij wil graag opnieuw een rechtstreekse link tussen land en lambik tot stand brengen.

Daarom werd het Pajots Granennetwerk opgestart: een samenwerking met biologische graantelers die lokaal geteeld biograan uit het Pajottenland aanleveren voor het maken van bier. Ondertussen telt het netwerk al tien bioboer(inn)en. Zij doen ook aan vermeerdering van oude landrassen van tarwe en gerst en van biohoppen, cruciaal om de smaak in de bieren te verbeteren. Het project geeft zo een mooie boost aan de biologische granenlandbouw(er) in het Pajottenland.

Wanneer komt de eerste biolambik op de markt? Omdat de traditionele lambik veel tijd neemt om te gisten en te rijpen, zal er volgend jaar een eerste, kleine oplage zijn. Het merendeel van de biolambik op basis van lokaal geteeld biograan zal pas ten vroegste in 2024 beschikbaar zijn.

Bioforum

Tot slot presenteerde Bioforum ook de campagne “De beste boodschap is biologisch”, die met steun van Europa tot doel heeft de toevallige biologische klant ervan te overtuigen vaker voor biologisch te kiezen. “De eerste campagnes zijn gepland voor eind oktober in drie Carrefour hypermarkten. De onderhandelingen met de andere supermarkten zijn nog gaande.

“Hier zullen we proeverijen van biologische appels organiseren en klanten aanmoedigen om biologisch in hun karretje te leggen door subtiele aanpassingen in de winkel. We hopen dat andere retailers dit voorbeeld de komende jaren zullen volgen”, aldus Lieve Vercauteren, directeur van BioForum.

Bron: Vlam/Vilt

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*