
De van oorsprong Belgische pralinemaker Godiva verkoopt belangrijke Aziatische activiteiten aan een investeringsfonds. Met de opbrengst van ruim 1 miljard dollar wil Godiva elders een koffieketen als Starbucks bouwen.
Godiva-CEO Annie Young-Scrivner bevestigt de verkoop van de afdeling Azië-Oceanië aan het Zuid-Koreaanse MBK Partners. De deal omvat de retail- en distributie-activiteiten in Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, plus de Belgische productiefaciliteit (in het Brusselse Koekelberg) die de pralines levert aan die landen.
Het gaat onder meer om 300 winkels, en de verkooppunten in luchthavens in Japan en Zuid-Korea. Vooral in Japan heeft Godiva een sterke merkpositie.
Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt, maar eerdere schattingen varieerden tussen 1 en 1,5 miljard dollar. Godiva blijft wel eigenaar van het merk.
Koffiehuizen
Godiva is sinds 2007 in handen van de Turkse holding Yildiz. Na het afstoten van de vier landen is de pralinemaker nog steeds actief in meer dan 100 landen.
De pralinemaker wil de opbrengsten uit de verkoop gebruiken om massaal te investeren in koffiehuizen. Het bedrijf heeft er nu al 20, maar Young-Scrivner wil dat aantal de komende zes jaar optrekken naar meer dan 2.000 wereldwijd. Dat moet de omzet van Godiva over dezelfde periode vervijfvoudigen.
De CEO kent de koffiebarsector goed, want ze werkte eerder bij Starbucks.
‘Koffie en thee zijn van nature complementair met chocolade en passen goed bij ons Belgische verleden. We willen ook uitbreiden naar bakkerijproducten’, zegt Young-Scrivner.Hoe Belgisch is Godiva nog?
Hoewel Godiva al enige tijd in Turkse handen is, beklemtonen Godiva en MBK Partners de Belgische geschiedenis van de pralines. Belgische chocolade staat immers erg hoog aangeschreven in Azië. Godiva werd gesticht door de Brusselse chocolatier Pierre Draps in 1926.
CEO Young-Scrivner: ‘We willen bij de opening van meer dan 2.000 koffiehuizen de Belgische geschiedenis en kwaliteit behouden.’ Godiva beklemtoont dat het Europese hoofdkwartier nog steeds in Brussel is en dat de fabriek in Koekelberg ook in de toekomst de Aziatische winkels zal blijven beleveren.
Bron: De Tijd
Geef als eerste een reactie