Glasleveringen nog altijd vertraagd, maar situatie verbeterde recentelijk

De prijzen van het graan, de lonen en de energie stijgen, maar ook die van het glas. Bovendien verlopen de leveringen daarvan niet vlot. De oorlog in Oekraïne zit daar voor iets tussen!

“De productie van glas verloopt inderdaad moeilijk”, getuigt Guy DeWulf (FEBED). “De aankoopprijzen zijn fors gestegen. De brouwerijen die met gewaarborgde verpakkingen werken hebben daar uiteraard minder last van. Maar ook daar heb je een bepaald percentage uitval die je permanent moet gaan vernieuwen. De impact van die kostprijs, als dat een fractie is van je totaal glasperk, is uiteraard minder zwaar dan als je in de one-way-omgeving zit. Maar eigenlijk zijn alle kostprijzen sterk gestegen.”

Veel retourglas in België

“Op een bepaald moment was het gebrek aan glas behoorlijk acuut”, zegt Krishan Maudal (Belgian Brewers). “Maar ik heb de indruk dat die situatie nu relatief onder controle is. Die glascrisissituatie kwam er op het moment dat een grote producent ten noorden van Kiev de activiteiten had moeten staken na de eerste aanvalsgolf. Vervolgens had je ook het stilleggen van de toevoer vanuit Rusland door de Europese sanctiepakketten. Er zijn niet zoveel producenten meer in Europa die eensklaps die aanvoer kunnen compenseren. Maar ik heb nu het gevoel dat de situatie wat geneutraliseerd is. Trouwens, je mag niet vergeten dat in België het grootste deel van de consumptie zich situeert in de retourverpakkingen. Het verlies van bierflessen daar is dus vrij beperkt.”

Spanje kampt nog met problemen

Maar een kleine drankhandelaar als Wim De Cuber (Cufab Drinks Bvba) merkt toch nog problemen, zij het van flessen die hij vanuit het buitenland importeert. “Er moeten nu acht paletten met Cava binnenkomen vanuit Spanje. Maar die kunnen pas vertrekken op 3 september. Waarom? De productie ligt stil omdat er geen flessen zijn. Gebrek aan glas doet ook de prijs stijgen. Er zijn immers slechts een paar producenten van wijnflessen en dergelijke. Vraag en aanbod: veel vraag, weinig aanbod.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*