‘Gierige’ Vlaming koopt minder bio

BARCELONA - MAY 26: The section of fruit and vegetables at the marketplace on May, 26, 2012 in Barcelona, Spain.

Belgische gezinnen spendeerden vorig jaar 15 procent meer aan biovoeding, hoewel de Vlaming het liet afweten. De groei is helemaal op het conto van Wallonië te schrijven.

De verkoop van biologische producten in ons land is de jongste tien jaar fors gestegen. In 2009 besteedden de Belgen 288 miljoen euro aan bioproducten: voeding (vers, diepvries en kruidenierswaren), dranken, drogisterijproducten en non-food. Afgelopen jaar ging het om 760 miljoen, 15 procent meer dan het jaar voordien. Dat komt overeen met 46 euro per Belg, blijkt uit een onderzoek van GfK in opdracht van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing), dat de aankopen van 5.000 Belgische gezinnen opvolgde.

Bijna elke Belg (95%) heeft in 2018 minstens één vers bioproduct gekocht. 60 procent koopt er zelfs wekelijks een. Bijna driekwart van de Belgen koopt wel eens biogroenten. De helft waagt zich aan biofruit en zuivel.

Maar de cijfers verhullen een opvallend regionaal verschil: Vlamingen zijn lang niet zo tuk op bio als de Walen. De stijging met 15 procent is uitsluitend toe te schrijven aan Wallonië, want in Vlaanderen daalde de aankoop van biovoeding en dranken tot 289 miljoen euro (-2%). TIP

Zijn Vlamingen gieriger dan Walen? Blijkbaar wel, want volgens het onderzoek is de prijs nog altijd een belangrijke rem op de aankoop van biovoeding. Biologische versproducten zijn gemiddeld iets meer dan een derde duurder dan de ‘gewone’ producten, al zijn er sterke verschillen per product. Een bio-ei kostte vorig jaar bijna het dubbele van een scharrelei. Het verschil tussen vlees en zijn biovariant bedraagt 16 procent.

In de sector valt te horen dat Walen mogelijk meer aan bio besteden omdat over de taalgrens meer boeren overschakelen op biolandbouw – in Wallonië is meer landbouwgrond beschikbaar. Ook worden er veel kleine biowinkels opgericht die volop inspelen op ‘lokaal kopen’. 

Welke producten zijn het populairst?

Het grootste bedrag gaat naar biozuivel en biogroenten. Dan volgen fruit en vlees, eieren, brood, aardappelen, biovlees en, als laatste, biovleesvervangers. De belangrijkste groeiers tegenover 2017 zijn eieren, vlees en zuivel. Bij de verwerkte bioproducten doen pizza’s, quiches en kant-en-klare maaltijden het uitstekend. Melksubstituten, vleesvervangers en wijnen deden het minder. Een kwart van de in België verkochte biologische versproducten zijn biovleesvervangers.

Ondanks de groei blijft het marktaandeel van bio in de totale bestedingen aan versproducten beperkt tot 3,9 procent, tegen 3,3 procent in 2017. In Vlaanderen stagneerde het zelfs op 2,5 procent. Daardoor wordt de kloof met Wallonië – ruim 6 procent marktaandeel – nog groter.760 miljoenBIOCONSUMPTIEDe Belg spendeerde vorig jaar 760 miljoen aan bioproducten, 15 procent meer dan in 2017.

Wie koopt?

In absolute cijfers zijn dat de ‘welgestelde’ gezinnen met kinderen en de welgestelde gepensioneerden. Ze tekenen voor de helft van de bio-aankopen van verse producten, terwijl ze 39 procent van de bevolking uitmaken. Welgestelde gezinnen met kinderen en jonge alleenstaanden besteden het meest aan bioproducten in vergelijking met hun totale bestedingsbudget (circa 5 procent).

Gezinnen met een beperkt inkomen kopen voor 1,6 procent bioproducten. Die bevolkingsgroep heeft zijn bioaandeel de afgelopen tien jaar wel verdrievoudigd.

Waar kopen ze?

Iets meer dan een derde (36%) van de bioproducten wordt gekocht in de klassieke supermarkt. Speciaalzaken, natuurvoedingswinkels en superettes zijn goed voor een aandeel van 33 procent. Op afstand volgt de buurtsupermarkt (14%). Het sterkst groeiende ‘biokanaal’ is de discounter (10%). De rechtstreekse verkoop via hoeve of boerenmarkt blijft beperkt tot 5 procent.

Bekende biowinkels zijn Bio-Planet (bioketen van Colruyt), Origin’o en Färm. Colruyt kocht eind vorig jaar ook een bioboerderij in West-Vlaanderen.

Vlaamse bioboeren

Vlaanderen telde eind vorig jaar 514 biologische landbouwbedrijven, een tiende meer dan het jaar voordien. De meeste bevinden zich in West-en Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Acht op de tien zijn gespecialiseerd in een product. Een op de twee bewerkt maximaal 5 ha grond.

Het totale bioareaal in Vlaanderen bedraagt net geen 8.000 ha, 7 procent meer dan in 2017. De Vlaamse biologische landbouw kreeg vorig jaar 5,4 miljoen euro overheidssteun (inclusief Europese).

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*