Gezinnen passen hun koopgedrag aan ondanks dalende inflatie: meer huismerken en goedkopere winkels


In oktober 2023 is de inflatie gestegen tot 11,5%, volgens Testaankoop. Opmerkelijk is dat ondanks deze prijsstijgingen, huishoudens minder lijken uit te geven in supermarkten in vergelijking met vorig jaar. Ze hebben hun koopgedrag aangepast en geven de voorkeur aan goedkopere winkels en huismerken.

In oktober 2022 gaf een gemiddeld gezin van twee personen ongeveer € 477 per maand uit in de supermarkt, maar vanwege de prijsstijgingen zijn ze overgestapt op goedkopere huismerken, wat hun maandelijkse uitgaven heeft verlaagd tot € 400. Als huishoudens hun gewoonten niet hadden aangepast, zouden ze nu €532 per maand uitgeven, wat €55 meer is dan vorig jaar.

Huishoudens besparen

De maandelijkse analyse van Testaankoop toont aan dat het winkelmandje voor oktober, dat meer dan 3,000 producten van zeven supermarktketens bevat, een inflatie van 11,5% vertoonde, wat lager is dan de 13,5% van september. Hoewel de inflatie afneemt, zijn de prijzen nog steeds hoger dan vorig jaar. Groenten behoren tot de meest getroffen categorieën, met prijsstijgingen van 45% voor wortelen en uien, 38% voor tomatenpuree, en 37% voor diepvriesfrieten. Andere producten waarvan de prijs is gestegen, zijn onder meer mosterd, maïs in blik en mozzarella.

Prijzen dalen ook, maar niet allemaal …

Desondanks heeft Testaankoop ook prijsverlagingen opgemerkt, waaronder een daling van 13% voor balsamicoazijn, 6% voor huishoudfolie en 4% voor ijsbergsla ten opzichte van vorig jaar. Deze prijsdalingen zijn positief, maar Testaankoop wijst erop dat gezien de dalende internationale grondstofprijzen, veel andere producten ook goedkoper zouden moeten zijn. Bijvoorbeeld, hoewel plantaardige oliën op de internationale markt nu 52% goedkoper zijn dan in maart 2022, is frituurolie in supermarkten nog steeds duurder dan toen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*