Vlaams handelsoverschot in landbouwproducten gedaald in 2020

Het buitenlands landbouwoverschot van Vlaanderen is in 2020 op jaarbasis gedaald, na verscheidene voorgaande jaren van gestage stijgingen.

Het ministerie van Landbouw in Brussel heeft nu bekendgemaakt dat Vlaanderen vorig jaar landbouwproducten en voedingsmiddelen met een totale waarde van € 38,9 mrd. in het buitenland heeft afgezet, 0,8% minder dan in 2019. Tegelijkertijd steeg de waarde van de overeenkomstige invoer met 1,6% tot € 32,6 mrd.

Het landbouwoverschot daalde daardoor met 12% tot € 6,3 mrd. Daarvan kwam 2,4 miljard euro voor rekening van dierlijke producten en 1,6 miljard euro voor rekening van “agro-industriële producten”, zoals landbouwmeststoffen, landbouwmachines, landbouwuitrusting en gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien was van het totale overschot 1 miljard euro afkomstig van plantaardige producten. De rest was toe te schrijven aan “andere producten”.

In- en uitvoer

Volgens het ministerie waren de belangrijkste landbouwexporten van Vlaanderen vorig jaar, uitgedrukt in waarde, plantaardige producten, met een opbrengst van 14,6 miljard euro, gevolgd door dierlijke producten met 7,4 miljard euro en andere producten met 7 miljard euro. Gewasproducten werden ook ingevoerd in 2020. Dit vertegenwoordigde een totale waarde van 13,6 miljard euro. Tuinbouwproducten kwamen op de tweede plaats met 6,2 miljard euro, terwijl andere producten goed waren voor 5,6 miljard euro.

Volgens ambtenaren van het Brusselse ministerie was Nederland in 2020 de grootste afnemer van Vlaamse landbouwproducten en voedingsmiddelen, met een invoerwaarde van 7,6 miljard euro; Frankrijk volgde op de voet met 7,5 miljard euro. Vorig jaar was de volgorde omgekeerd. Duitsland bleef de derde plaats innemen met € 5,7 mld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*