Geduld wordt beloond met Eylenbosch Kriek en Geuze

Geduldig wachten met saison Patience om af te tellen naar de Brouwerij Eylenbosch Kriek en Oude Geuze werd rijkelijk beloond. Tijdens een video-conferentie – weliswaar gecombineerd met een individuele thuisproeverij – stelden Erik de Keersmaeker en Klaas Vanderpoorten hun eerste Eylenbosch-lambiekbieren voor.

Goed twee jaar geleden brouwden zij, in samenwerking met Pauwel Raes van Brouwerij De Troch hun eerste lambiekbier.

Eerste Eylenbosch-lambiekbieren

Omdat je voor een oude geuze moet beschikken over een mengeling waarin ook een drie jaar oude lambiek is verwerkt, was het dus aftellen naar een echte oude geuze. Omdat vorige zomer ook de eerste krieken op lambiek werden gezet, werd geopteerd voor een gelijktijdige lancering van Eylenbosch Kriek en Oude Geuze. Daartoe werd één en twee jaar oude Eylenbosch-lambiek die onder meer rijpte in het Hof van Piemont in Zellik versneden met drie jaar oude lambiek van De Troch. Omdat het nog niet de 100% Eylenbosch-geuze is, kreeg de ‘boreling’ de ondertitel ‘Prematuurke’ mee.De Oude Geuze Prematuurke (5,8 vol.%) is een uitzonderlijk heldere, verfrissende en lichtjes zurige oude geuze, die nog wat sprankelend karakter mist om volop tot zijn recht te komen. In het jargon wordt daarom gesproken van ‘ne luierik’ of ‘nen trage’, maar die heeft alvast alles mee om uitstekend te scoren. En dat geldt ook voor de diep robijnrode Kriek (6,2 vol.%) die is vervaardigd met 250 gram krieken per liter. Omdat ook de pit macereerde heeft de fris zurige kriek een licht nootachtig karakter. De kriekensmaak vloeit alleszins mooi uit tot in de nasmaak.

Beperkt

Oud-lambiekbrouwer André De Keersmaeker genoot volop van de Eylenbosch-telgen die hij ook roemde als waardige opvolgers van de Eylenbosch-lambiekbieren van weleer.

Voor lambiekliefhebbers is het alvast reppen om deze eerste flessen te bemachtigen. Er werden immers slechts 3000 oude geuze- en 4000 oude kriekflessen afgevuld, waarvan een derde is voorbehouden voor deelnemers aan de crowdfunding die ondertussen bijna 80.000 euro opleverde. Tegen de zomer hoopt Erik De Keersmaeker nog 9000 en 12000 liter te bottelen, waardoor het bier vanaf dan ruimer beschikbaar zal zijn.Tegen het jaareinde hoopt men ook een nieuwe foederzaal te openen in de oorspronkelijke Eylenbosch-site in Schepdaal, waar een tiental foeders van 40 hectoliter wordt voorzien voor een Cuvée Speciale Spanuit, verwijzend naar de naam van het gehucht aldaar.

Binnen dit en vijf jaar hoopt Erik De Keersmaeker een volwaardige, eigen lambiekbrouwerij te kunnen openen in het Pajottenland. Ondertussen worden de eigen bieren volgens eigen recept gebrouwen bij De Troch.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*