Gedeeltelijke hervatting van de productie van Barry Callebaut in Wieze

Barry Callebaut factory in Extrema MG, Brazil, Wednesday, May 26, 2010. (Photopress/AP Photo/Nelson Antoine)

De chocoladefabriek Barry Callebaut in Wieze heeft maandag de productie gedeeltelijk hervat. De eerste leveringen aan klanten zullen deze week plaatsvinden. Dit werd aangekondigd door het bedrijf.

De activiteiten zijn hervat na een onderbreking van zes weken als gevolg van een salmonellabesmetting. Voorlopig is slechts een beperkt aantal lijnen weer in bedrijf. Dus de productie is nog niet op 100 procent. “In de komende weken zullen we week na week meer lijnen kunnen introduceren,” zegt Barry Callebaut-woordvoerder Korneel Warlop.

“We wachten nog een paar weken tot we weer in volle productie zijn,” voegt Warlop eraan toe. “Maar we blijven voorzichtig, want er zijn veel onvoorziene gebeurtenissen die kunnen gebeuren. Hoe zal het team reageren als alles weer werkt? Ook dat blijft voor ons een vraag.

Personeel

De Wiezefabriek, de grootste chocoladefabriek ter wereld, biedt werk aan 600 mensen. Vanuit Wieze gaat de chocolade naar verwerkers, dus niet rechtstreeks naar de consument. Eind juni deelde de onderneming mee dat de productie in Wieze was stopgezet nadat in een productiepartij salmonellabesmetting was ontdekt. Vervolgens werden de betrokken chocolade en de installaties gereinigd.

Ondertussen werd ontdekt dat de verontreiniging afkomstig was van een partij lecithine, een grondstof die als emulgator in de levensmiddelenindustrie wordt gebruikt. Volgens het voedselagentschap FAVV was de grondstof afkomstig uit Hongarije. Een emulgator wordt bijvoorbeeld gebruikt om water en vet te mengen.
Sinterklaas

Hopelijk merkt de consument er niks van?

Wat de gevolgen voor de consument betreft, is het nog niet helemaal duidelijk. Maar misschien zullen niet al onze klanten in staat zijn alle producten zoals gewoonlijk te leveren,” geeft Warlop toe. Dit betreft vooral seizoensgebonden producten, zoals voor Sinterklaas, die gewoonlijk tussen augustus en september worden geproduceerd. “Er zal geen tekort zijn, maar het aanbod kan een beetje anders zijn dan gewoonlijk,” zegt hij.

Het Nederlandse bedrijf Tony’s Chocolonely kondigde in het weekend aan dat het dit jaar geen chocoladekaarten voor Sinterklaas zou kunnen produceren vanwege problemen bij Barry Callebaut.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*