Gault & Millau publiceert eerste Belgische wijngids: ook wijnawards uitgereikt

Op maandag 26 juni werd de eerste Gault&Millau Belgische Wijngids gepresenteerd in het Steigenberger Icon Wiltcher’s Hotel in Brussel. Deze gids bevat een selectie van de beste Belgische wijnen en heeft als doel een referentie te worden binnen de Belgische wijnwereld.

De afgelopen jaren heeft de productie van Belgische kwaliteitswijnen een grote groei doorgemaakt. Met de toenemende focus op lokale producten in restaurants, is er ook steeds meer aandacht voor wijnen van eigen bodem. In 2020 waren er bijna 200 wijnmakers in België, maar vorig jaar is dat aantal gestegen naar 259 wijndomeinen. Deze domeinen waren verantwoordelijk voor een verdubbeling van het wijnvolume in het excellente wijnjaar 2018, met een productie van 4 miljoen flessen.

Wijnmakers komen in Gault & Millau in beeld

Gault&Millau zag dit als een ideaal moment om een wijngids samen te stellen die gewijd is aan de vele kwaliteitswijnen uit België. Het doel is om het waardevolle werk van de Belgische wijnmakers in kaart te brengen en hun wijnen gemakkelijker toegankelijk te maken voor wijnliefhebbers en professionals.

De eerste editie van de gids bevat informatie over 82 kwaliteitsdomeinen en hun specifieke terroir, waarbij 172 wijnen in detail worden besproken. Een jury bestaande uit meer dan 30 sommeliers en experts met nationale en internationale ervaring heeft bijna 300 ingezonden wijnen geproefd. De deelname aan de proefsessie was gratis voor de wijndomeinen. Uiteindelijk heeft de jury 42 wijnen als “coup de coeur” erkend, waarvan er 18 zijn bekroond met een Belgian Wine Award 2023 in vijf verschillende categorieën.

Druivenrassen

De gids richt zich ook op de diverse druivenrassen die in België worden geteeld, evenals op het terroir, klimaat en de geschiedenis van de Belgische wijn. Ook worden de verschillende gecontroleerde appellaties besproken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden en aan het groeiende oenotoerisme in verschillende regio’s.

De Gault&Millau Wijngids 2023 is rijkelijk geïllustreerd en telt 228 pagina’s. De gids is te koop voor € 25,95 bij De Standaard Boekhandel of via de Gault&Millau Online Shop.


Belgian Wine Awards 2023

Daarnaast zijn ook de Belgian Wine Awards 2023 uitgereikt. Deze awards zijn toegekend aan 18 van de 42 erkende “coup de coeur” wijnen in vijf verschillende categorieën.

Mousserende wijnen:

Domaine du Chant d’Eole, Cuvée Réserve Brut 2018

Cruysem, Cruysem Cuvée 2018/2019

Ravenstein, Blanc de Blanc Brut 2019

Schorpion, Zwart Brut 2016

Vignobles des Agaises, Ruffus Grand Millésime 2018

Vin de Liège, L’Insoumise réserve 2019

Witte wijnen:

Aldeneyck, Riesling 2019

Château Bon Baron, Chardonnay 2018

Château de Bousval, Tout Cru 2020

Clos d’Opleeuw, Chardonnay 2020

Gloire de Duras, Pinot Gris Barrique 2021

La Falize, Chardonnay 2019

Wijnkasteel Vandeurzen, Chardonnay Carat, 2020

Rode wijnen:

Aldeneyck, Charles 2018

Château Bon Baron, Trésor La Grande 2018

Wijnfaktorij, Chansaar 2019

Mousserende roséwijn:

Dappersveld-Woestijn, Bruut Rosé Extra Brut 2019

Demi-sec wijn:

Vin de Liège, Notes Blanches 2021

Provincie Limburg zowel kwantitatief als kwalitatief in leidende positie

Domeinen en Awards per provincie verdeeld, zorgt dit voor volgende samenstelling: ​ 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*