Gaia pleit voor stopzetting Belgische handel in foie gras

De dierenwelzijnsorganisatie GAIA voert campagne voor een verbod op de verkoop van door dwangvoeding geproduceerde foie gras in Vlaanderen en Brussel. In beide regio’s zal dwangvoeding vanaf eind 2023 verboden zijn, maar foie gras uit Wallonië en andere Europese landen zal nog wel verkocht mogen worden. GAIA wil daarom een einde maken aan deze situatie.

In Vlaanderen heeft de enige producent van eendenlever Filip Callemeyn uit Bekegem dit jaar bij de Vlaamse regering een dossier ingediend om de productie stop te zetten. Het bedrijf beleeft momenteel een piek in haar verkoop omwille van de komende feestdagen. GAIA heeft een onderzoek uitgevoerd in verschillende foie gras-kwekerijen in Wallonië en heeft verschillende gevallen van misbruik vastgesteld inzake dierenleed. Naar aanleiding daarvan heeft de Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo) een onderzoek aangekondigd. De dierenbeschermingsorganisatie eist nu dat Wallonië, net als Vlaanderen en Brussel, dwangvoeding verbiedt. Zij eist ook dat de handel in foie gras in Vlaanderen en Brussel wordt stopgezet.

“Het is van het grootste belang dat we een einde maken aan dit soort dieronvriendelijke producten,” zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. “De ministers Weyts en Clerfayt moeten nu een stap verder gaan en doen wat nodig is om de verkoop van foie gras, die gebaseerd is op wrede marteling, te verbieden”, ment Vandenbosch.

Vlaanderens enige foie gras producent ziet vraag stijgen tijdens de feestdagen

Jarenlang was er slechts één foie gras producent in Vlaanderen, het bedrijf van≈ Vooruitlopend op een verbod op dwangvoedering eind 2023 heeft het bedrijf eerder dit jaar bij de Vlaamse overheid een dossier ingediend om zijn bedrijf te sluiten. Tot op heden heeft Callemeyn nog geen antwoord ontvangen. Dus de ondernemer weet nog steeds niet waar hij aan toe is.

Het is mogelijk dat dit zijn laatste feestseizoen is als ganzenleverproducent. “Het is mogelijk, maar we weten het nog niet,” vertelt hij. Het kerstseizoen is traditioneel een druk seizoen, en ondanks zware kritiek en druk van de GAIA en andere organisaties wordt foie gras nog steeds erg gegeerd. “De Belgen zijn nog steeds de tweede grootste verbruikers in Europa na de Fransen. “Gourmets en liefhebbers van deze delicatesse maken gewoon minder lawaai”, meent de kweker. “De eendelevers van het bedrijf wordt verkocht in de korte keten, maar gaat ook naar groothandelaars en restaurants in heel België.”

Verplaatsing van de productie naar andere landen

Met een productie van ongeveer 14 ton is Callemeyn de grootste onderneming van ons land. Een tiental andere kleinere spelers zijn actief in Wallonië. “Als de productie in Vlaanderen wordt verboden”, zegt hij, “zal deze worden verplaatst naar Wallonië of andere Europese landen. Europese bedrijven zijn goed voor 90% van de wereldproductie. Frankrijk voert die lijst aan. De producenten in Frankrijk alleen al zijn goed voor driekwart van de Europese productie en twee derde van de wereldproductie.

Een verbod op de verkoop van foie gras in Vlaanderen zal volgens Callemeyn weinig effect hebben, omdat liefhebbers het product gewoon in andere landen zullen aankopen. “Bovendien is er een vrij verkeer van goederen en diensten in Europa, en België heeft niet eens de mogelijkheid om de verkoop te beperken. Volgens Callemeyn is dit niets meer dan een publiciteitsstunt van GAIA “om weer in de schijnwerpers te komen”.

Bron:VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*