GAIA gaat in beroep tegen vergunning voor zalmkwekerij

Ondanks protesten van de dierenbeschermingsorganisatie GAIA heeft de provincie West-Vlaanderen een milieuvergunning verleend voor de bouw van een zalmkwekerij in Oostende. Het Noorse bedrijf Columbi Salmon wil een zalmkwekerij bouwen in het havengebied van Oostende. Het bedrijf wil twaalfduizend ton Atlantische zalm per jaar produceren. De zalm zal er ook worden geslacht.

De aanvraag voor een milieuvergunning betreft de vestiging van een nieuwe fabriek op een braakliggend terrein nabij het industriepark Plassendale I. Volgens het provinciebestuur zijn alle adviezen positief. Er is dan ook geen bezwaar tegen de vestiging van een zalmkwekerij in Oostende.

Columbi Salmon

Columbi Salmon is een Noorse zalmkwekerij die zegt te streven naar duurzame zalmkweek met een verbeterd dierenwelzijn en een minimale ecologische voetafdruk. Dierenwelzijnsorganisatie GAIA ziet dat anders. Volgens de huidige wetgeving kan een milieuvergunning niet worden geweigerd op sociale gronden die verband houden met dierenwelzijn”, aldus de provincie. Dit neemt niet weg dat er rekening kan worden gehouden met bezwaren.

GAIA is echter niet tevreden met dit besluit. Dit is geen verrassing,” zegt Vandenbosch. We gingen in beroep met omwonenden en enkele milieuorganisaties. Er werd dus geen rekening gehouden met onze gemotiveerde argumenten. In Wallonië werd een gelijkaardige vergunning geweigerd. Daar beseft men dat een dergelijk project waanzin is. Ze blijven dezelfde fouten maken, die bijdragen tot de vernietiging van onze planeet. Het spreekt vanzelf dat we de Vlaamse minister van Leefmilieu zullen aanspreken.

Er zal 150 miljoen euro worden geïnvesteerd in de nieuwe fabriek, die werk zal bieden aan 80 tot 100 mensen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*