Fruit- en groententelers: sterk getroffen door conflict in Oekraïne

Stijgende gas- en olieprijzen zijn slecht nieuws voor alle bedrijven, maar ook voor alle Belgische gezinnen. Ook de vele groentetelers in de Kempen en rond Sint-Katelijne-Waver letten op de prijzen. De grote vraag is of deze pieken zullen aanhouden. “Want na alle gasprijsstijgingen die al hebben plaatsgevonden, zou dit opnieuw tot aanzienlijke extra kosten kunnen leiden,” zegt Glenn Sebregts, marketing manager van de groente- en fruitcoöperatie BelOrta.

Glenn Sebregts van BelOrta: “Het conflict in Oekraïne zal ernstige gevolgen hebben, maar het is nog te vroeg voor paniek. Daar Poetin al lang geen fan meer is van onze groenten, zijn de directe gevolgen voor onze producenten beperkt. De mogelijkheid bestaat echter wél dat buitenlandse producenten die geen toegang meer hebben tot de Russische markt, zich tot de onze zullen wenden. Afwachten, dus!.”

De fruittelers verwachten wél de gevolgen op de consumptie. “Omdat de binnenkomende aardbeien, bramen en frambozen iets duurder zijn, zal dit gevolgen hebben. De stijging van de energieprijzen voor de gezinnen wordt voor ons onrechtstreeks gevoeld door de daling van de aankoop van dat fruit”, legt Kris Jans van BelOrta uit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*