
Op zondag 3 oktober was de vestiging van FrieslandCampina in Aalter open ter gelegenheid van de 31e Open Bedrijvendag van Voka. Een feestelijke gebeurtenis in het jaar van de 150e verjaardag van de zuivelfabrikant. Als klap op de vuurpijl kondigde FrieslandCampina aan dat haar koffiemelkmerk Nutroma – na 50 jaar in glazen flessen – vanaf deze week verpakt zal worden in een 100% recyclebare PET-fles*, als onderdeel van een nieuw duurzaamheidsinitiatief.
Het begon allemaal in 1871, toen onafhankelijke boeren besloten voor het eerst officieel samen te werken. Honderden van deze coöperaties en particuliere ondernemingen hebben zich verenigd in wat nu FrieslandCampina is. Vandaag telt de zuivelonderneming meer dan 11.400 melkproducerende leden in België, Nederland en Duitsland, waarmee zij een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld is.
Van coöperatieve boer tot lokale multinational in 150 jaar

Jeroen Van de Broek, Managing Director van FrieslandCampina in België: “We zijn een moderne zuivelonderneming geworden, maar ook na 150 jaar staan de belangen van onze leden-melkveehouders voorop. Met ons kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma “Foqus Planet” moedigen we boeren ook aan om hun bedrijf stap voor stap duurzamer te maken – op het gebied van koolstofvoetafdruk, biodiversiteit en dierenwelzijn. De meeste Belgische landbouwers die Aalter van melk voorzien, hebben een boerderij binnen een straal van 30 kilometer.
Foqus planet: kwaliteit en veiligheid binnen de keten
Friesland Campina stelt: “Onze leden-melkveehouders staan met de productie van hun melk aan het begin van al onze producten. Het leveren van kwaliteit begint dus bij hen. Met ons kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet zorgen we ervoor dat onze melk in de best mogelijke omstandigheden wordt geproduceerd. Het programma stelt eisen aan hygiëne, kwaliteit, voedselveiligheid, dierenwelzijn, duurzame productie en weidegang. En die eisen gelden voor al onze leden, want het programma is verplicht voor hen allemaal.” Foqus planet bestaat uit een reeks basiseisen, en een aantal eisen op gebied van duurzaamheid en weidegang. De basiseisen gelden voor alle leden-melkveehouders. Zij moeten op ieder moment onder andere kunnen aantonen dat hun melk veilig is en geproduceerd door gezonde koeien. Dat wordt goed in de gaten gehouden met bijvoorbeeld melktests, administratieve controles en fysieke controles op het bedrijf. De audits vinden zowel aangekondigd als onaangekondigd plaats. Deze audits worden uitgevoerd door een onafhankelijke auditorganisatie. Voldoet een melkveehouderij niet aan de basiseisen, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Er breekt een herstelperiode aan, of er kan melkweigering opgelegd worden.
Geef als eerste een reactie