FrieslandCampina sluit Nederlandse fabriek en twee melkpoedertorens

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat de productie en logistiek van haar fabriek in Rotterdam samenvoegen met de melkproductie in Maasdam. Daarnaast zullen ook twee melkpoedertorens in Leeuwarden worden gesloten. “Deze twee stappen maken deel uit van de geplande overgang naar een assortiment zuivelproducten met een hogere toegevoegde waarde,” stelt het bedrijf.

De productielocaties maken deel uit van FrieslandCampina Food & Beverage. De voorgenomen sluiting van de melkpoedertorens in Leeuwarden zal leiden tot het verlies van 55 van de 750 arbeidsplaatsen en 142 arbeidsplaatsen in Rotterdam. Tegelijkertijd zullen door de fusie ongeveer 40 nieuwe banen op de Maasdam worden gecreëerd, naast de bestaande 267.

Na de sluiting van Rotterdam zal FrieslandCampina over één locatie beschikken voor de dagelijkse productie van verse zuivelproducten. De overstap naar Maasdam zal aanpassingen vergen, waaronder een duurzamere productie, vertelde een woordvoerder aan Food&Agribusiness. De kosten kunnen over een groter volume worden gespreid. De kosten voor de aanpassing van de fabriek in Maasdam zijn niet opgenomen in de eenmalige last van 45 miljoen euro.

Toegevoegde waarde

Voor Roel van Neerbos, directeur van FrieslandCampina Food & Beverage, maakt het besluit deel uit van een weloverwogen overgang naar duurzamere producten met een hogere toegevoegde waarde. “Wij zijn ons ervan bewust dat dit grote gevolgen zal hebben voor de getroffen werknemers. Natuurlijk zullen we hen zo goed mogelijk steunen.

De twee melkpoedertorens in Leeuwarden sluiten op 1 mei 2022. De Rotterdamse vestiging sluit in december 2023. De werknemers en de vakbonden zijn op de hoogte gebracht en de werknemersvertegenwoordigers zijn uitgenodigd om hun standpunt kenbaar te maken. FrieslandCampina zal het sociaal plan uitvoeren en de getroffen werknemers helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Reorganisatie sedert 2020

De eerste stappen van de herstructurering werden twee jaar geleden gezet. De melkpoedertorens in Aalter, Oost-Vlaanderen, werden verkocht aan concurrent Royal A-Ware. Het zuivelconcern kondigde ook aan 1.000 banen te schrappen. Uiteindelijk werd het totale aantal werknemers met 1.750 verminderd, ruim boven het oorspronkelijke streefcijfer. Als reden wordt de coronacrisis opgegeven, die een zware klap heeft toegebracht aan de export.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*