FrieslandCampina is de eerste Belgische zuivelonderneming die een 100% gerecycleerde fles aanbiedt

FrieslandCampina viert een primeur: het is de eerste Belgische zuivelonderneming die 100% rPET-flessen produceert. Cécémel is de eerste en zal nu ook een afritsbaar jasje hebben. Op deze manier maakt FrieslandCampina consumenten er ook van bewust hoe ze de verpakking gemakkelijk van de fles kunnen scheiden en op de juiste manier en zonder moeite kunnen recycleren.

In januari kondigde FrieslandCampina aan te investeren in een nieuwe hoogtechnologische, duurzame rPET-lijn (voor PET-melkflessen gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal) voor haar fabriek in Aalter. De nieuwe lijn is kosteneffectiever en energie-efficiënter en zal alleen al dit jaar meer dan 125 miljoen bestaande PET-flessen van 20% gerecycled plastic omzetten tot 100% gerecycled materiaal. Door gerecycleerd materiaal te gebruiken, kan elk jaar nog eens 1,9 miljoen kilo “nieuw” plastic worden vermeden, wat overeenkomt met het gewicht van bijna 8 van de 9 stalen bollen van het Atomium.

Lees ook: FrieslandCamina investeert in Aalterse productielijn

100% RPET

De nieuwe rPET-lijn is nu operationeel en de eerste Belgische zuivelfles van 100% rPET – een Cécémel-fles – is van de productielijn gekomen en zal binnenkort in de Belgische winkels verkrijgbaar zijn. FrieslandCampina gaat daarmee veel verder dan de opgelegde Europese norm om in 2030 alleen nog maar drankflessen te gebruiken die voor ten minste 30% uit gerecycleerd materiaal bestaan. De vorm van Cécémel’s eerste 100% rPET fles, die tot voor kort bestond uit 20% gerecycleerd materiaal, is niet veranderd. De rPET-flessen van Cécémel zullen echter, net als die van Fristi, voorzien zijn van een nieuw afritsbaar jasje.

Handige verpakking met afritsbaar jasje helpt consumenten beter recycleren

In tegenstelling tot water en frisdranken kunnen zuivelproducten niet aan zonlicht worden blootgesteld. Om de versheid, kwaliteit en smaak van de producten te garanderen, worden PET-flessen daarom voorzien van een jasje. De flessen van Cécémel bestaan dus niet alleen uit 100% gerecycleerd materiaal, maar dus ook uit een afneembaar jasje die de fles moet omsluiten en beschermen tegen zonlicht. Omdat een PET-fles alleen optimaal kan worden gerecycleerd als de consument dit jasje verwijdert, heeft de R&D-afdeling van FrieslandCampina een ‘rits’ ontwikkeld. Met deze ritssluiting kan de consument het jasje gemakkelijk verwijderen. FrieslandCampina werkte nauw samen met Fost Plus, de non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België.

Zonder de jasjes of sleeves worden de “naakte” flessen beter herkend door de automatische sorteermachines en kunnen zij gemakkelijker en doeltreffender worden gerecycleerd. In het kader van de strijd tegen het weggooien van afval dringt de tekst op het scharnier er ook bij de consument op aan de dop na gebruik weer op de fles te doen.

*De flessen in de nieuwe rPET-reeks zijn 100% gerecycleerd, maar niet de dop en de sleeve.

Plastic is duurzamer dan glas voor eenmalig gebruik

Jeroen Van de Broek, CEO van FrieslandCampina in België: “Dit zijn weer twee mijlpalen in de verduurzaming van onze keten. Met de 100% rPET-flessen die we nu als grootste zuivelproducent van België op de markt brengen, zetten we opnieuw een stap in de goede richting. Zo vermijden wij bijvoorbeeld zoveel mogelijk het gebruik van “nieuwe” materialen en gebruiken wij 100% gerecycleerde materialen. Ook willen wij de consument bewuster maken van onze nieuwe afritsbare sluitingen en werken wij nauw samen met Fost Plus om recyclage te bevorderen. Na de lancering van biogebaseerd kraft en papieren rietjes, onderstrepen deze nieuwe initiatieven nogmaals ons doel om verpakkingen tegen 2050 volledig circulair te maken.”

Fost Plus is blij met deze innovaties van FrieslandCampina. Patrick Laevers, CEO van Fost Plus: “PET is licht en gemakkelijk te recycleren. Na recyclage kan dit materiaal worden hergebruikt en verwerkt tot nieuwe rPET-flessen of andere verpakkingen en producten. FrieslandCampina is hierin uniek, want het is de eerste Belgische zuivelonderneming die kiest voor 100% rPET. Consumenten kunnen ook met een klein gebaar een groot verschil maken in het recyclageproces: het verwijderen van het jasje van de fles. “

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*