FrieslandCampina investeert in Aalterse productielijn voor 100% gerecycleerde PET-flessen

FrieslandCampina investeert fors in een hightech, duurzame rPet-lijn voor de fabriek in Aalter. Daarmee is FrieslandCampina de eerste zuivelproducent in België die een duurzame verpakkingsoplossing introduceert met 100% recyclebare flessen (rPET). Dankzij deze investering wil de fabriek in Oost-Vlaanderen, die ongeveer 1.500.000 flessen melk per dag verwerkt, nog eens 20 medewerkers aanwerven.
 


Duurzaamheid van gras tot glas 

Deze investering versterkt de ambitie van FrieslandCampina om in de hele keten te verduurzamen: op de boerderij, op de productielocaties en ook bij de consument, thuis, aan tafel of onderweg. Dankzij een zeer intelligent en milieuvriendelijk machinepark kan FrieslandCampina dit jaar meer dan 125 miljoen bestaande PET-flessen, die voorheen uit 20% gerecycled plastic bestonden, omzetten in 100% gerecycled materiaal. Dankzij dit volledig gerecycleerde materiaal vermijdt de zuivelonderneming bovendien het gebruik van meer dan 1,9 miljoen kilo nieuw plastic per jaar.

Zuivelonderneming vermijdt jaarlijks 1,9 miljoen kilo plastic op weg naar circulariteit
 

In het bijzonder investeert FrieslandCampina momenteel in een state-of-the-art PET-productielijn die kosteneffectiever en energiezuiniger is en in meer flesformaten afvult dan andere PET-lijnen: Dit betekent 95 miljoen meer flessen per jaar en ook meer flexibiliteit om aan de behoeften van de consument te voldoen.


Gepland: 100% circulariteit en 20 extra medewerkers


Jeroen Van de Broek, CEO van FrieslandCampina in België: ‘We kunnen de hele keten alleen verduurzamen als we belangrijke maatregelen nemen op alle gebieden van onze keten, inclusief onze productie. In onze productiefaciliteit in Aalter richten we ons al jaren op water- en energie-efficiëntie en duurzame verpakkingen. Na papieren rietjes voor onze voerverpakkingen en duurzamere en biobased kartonverpakkingen zet FrieslandCampina nu een nieuwe stap in de richting van haar doelstelling om verpakkingen in 2050 volledig circulair te maken met de 100% gerecyclede PET-fles.


 

Aalter is ons Europese draaischijf voor lang houdbare zuiveldranken en verwerkt dagelijks 1.500.000 liter melkdranken in fles – ook in gerecycleerde PET-flessen van Cécémel en Fristi, wat neerkomt op 500.000.000 liter zuiveldranken of 200 volle Olympische zwembaden per jaar. In het kader van deze investering zijn we bij Aalter op zoek naar een twintigtal nieuwe collega’s die zich inzetten voor duurzaamheid en de circulaire economie“, besluit Jeroen Van de Broek.

Gerecycleerde PET (rPET): wat is dat precies?

In de strijd tegen wegwerpplastic verplicht Europa producenten van drankflessen – waaronder PET-flessen – om tegen 2030 enkel flessen van minstens 30% gerecycleerd materiaal te gebruiken. Een percentage dat FrieslandCampina met 100% rPET nu ruimschoots overschrijdt. 

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*