Free Foat-aandelen in koffie & frisdrank Keurig Dr Pepper stijgen

De steenrijke Duitse familie Reimann en haar bondgenoten hebben hun belang in de Amerikaanse koffie- en frisdrankenreus Keurig Dr Pepper verlaagd. Via hun vehikel Acorn Holdings hebben ze ongeveer 3 procent van de aandelen van de hand gedaan. De ‘free float’ – het percentage vrij verhandelbare aandelen – stijgt door de transactie van zo’n 15 tot ongeveer 18 procent.

Een kleine transactie, zult u denken. Op het eerste gezicht wel. Maar het belang – ongeveer 47 miljoen aandelen – dat de Duitse familie verkoopt, is een kleine 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro) waard. Tot nu bezat Acorn – via zijn dochterbedrijf Maple Holdings – 71,5 procent van de aandelen. De voedingsreus Mondelez (ex-Kraft) is de op een na grootste aandeelhouder en heeft 13,6 procent van Keurig Dr Pepper in handen.

De reden van de transactie? De vraag van het management van Keurig Dr Pepper om het aandeel liquider (lees: verhandelbaarder) te maken. Acorn zegt dat het geen bijkomende stukken van de hand zal doen in de nabije toekomst (foreseeable future).

Fusie Keurig Green Mountain en Dr Pepper Snapple

Keurig Dr Pepper – in ons land niet zo bekend, maar wel in de Verenigde Staten – ontstond vorig jaar door de fusie tussen de koffieproducent Keurig Green Mountain en de beursgenoteerde frisdrankengroep Dr Pepper Snapple. Dat is het bedrijf achter merken als Dr Pepper, 7Up, Canada Dry, Snapple en Sunkist. De fusiegroep heeft een beurswaarde van meer dan 41 miljard dollar. Ze was vorig jaar goed voor een omzet van 7,4 miljard dollar en een bedrijfswinst van 1,24 miljard. Een van de bestuurders is de Belg Dirk Van de Put, de topman van Mondelez. De voedingsgigant was aandeelhouder van Keurig Green Mountain en bleef ook na de fusie aan boord.

Acorn ook in Jacobs Douwe Egberts & Peet’s Coffee

Behalve Keurig Dr Pepper heeft Acorn nog twee andere miljardenbedrijven in portefeuille: de koffiereus Jacobs Douwe Egberts (het resultaat van de fusie tussen Douwe Egberts en de koffiepoot van Mondelez) en Peet’s Coffee. Dat laatste omvat de koffieproducent Peet’s Coffee, maar ook de theeproducent Mighty Leaf.

In Acorn zit naast meerderheidsaandeelhouder JAB (familie Reimann) ook Byron Trott, de huisbankier van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett (via zijn fonds BDT Capital Partners), de familie Santo Domingo (ex-SABMiller en aandeelhouder van AB InBev) en verschillende AB InBev-telgen. Een van hen is sterke man Alexandre Van Damme. Maar zijn de Belgen nog in Acorn aanwezig? Daar rezen de jongste weken vragen over na een miljardentransactie in een van hun Luxemburgse vehikels.

Voorlopig is Keurig Dr Pepper de enige beursgenoteerde entiteit in het drankenimperium. Maar meerderheidsaandeelhouder JAB heeft ook plannen om Jacobs Douwe Egberts binnen twee à drie jaar naar de beurs te brengen. In 2013 haalden JAB en zijn bondgenoten Douwe Egberts van de beurs, anderhalf jaar na de eerste notering van de Nederlandse koffiereus. Met een terugkeer naar de beurstabellen zou de cirkel rond zijn.

Bron: Ondernemen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*