
In zijn nieuwe boek getiteld “Vital! Uw gezondheidsbijbel”, geeft de Franse cardioloog en voedingsdeskundige Frédéric Saldmann advies over voeding en, meer in het algemeen, over gezond leven. “Het is nooit te laat om het juiste te doen. Op elk moment kunnen we onze gewoontes veranderen en in een positieve spiraal terechtkomen”, zegt hij. Als Dr. Saldmann niet beweert onze levensverwachting te verhogen, verzekert hij ons in ieder geval dat hij onze gezonde levensverwachting kan verhogen. Met een paar kleine aanpassingen in ons dagelijks leven.
Naast de levensstijl is er ook genetica. Niet iedereen is door de natuur op dezelfde manier bediend?
Genetica weegt slechts 15% op de levensduur van een mens. De rest hangt af van de manier van leven. Neem prostaatkanker. Bij 70% van de mannen in Europa en de Verenigde Staten worden kankercellen in de prostaat aangetroffen. Als je naar India gaat op het platteland, val je terug naar 10%. Als deze mensen naar Europa of de Verenigde Staten emigreren, voegen ze zich bij de 70 procent.
Is biologisch voedsel niet gereserveerd voor de hogere sociale klassen?
Het kost zeker iets meer, maar niet noodzakelijkerwijs veel meer. Tegenwoordig worden overal biologische producten geproduceerd. Soms is het echt organisch, soms veel minder.
Wat mij betreft, ik eet graag gezond voedsel met mijn mes. Als ik mijn appel schrap die niet biologisch is geëtiketteerd, verwijder ik al 90% van de pesticiden. Op dezelfde manier is het eten van de 3 centimeter verbrande korst van je pizza als het roken van 200 sigaretten. Laat de citroenschil ook niet in je thee trekken, hij zit vol met chemicaliën. Dit alles om te zeggen dat je met eenvoudige handelingen gezond kunt eten zonder dat je door de biologische doos hoeft te gaan.
Tussen vlees en vis, wat te kiezen, wetende dat de zeeën meer vervuild zijn dan onze weilanden?
Vis is toch goed voor je gezondheid. Pas echter op voor tonijn en zalm die vervuilende elementen zoals kwik en lood accumuleren. Paling moet ook worden vermeden omdat hij in rivierbeddingen leeft, waar de vervuiling zich opstapelt.
Ik raad aan om twee keer per week vis te eten, met een voorkeur voor kleine vissen, die over het algemeen goedkoper zijn en minder last hebben van vervuiling. Eet bijvoorbeeld drie sardientjes, ze blijven negen uur in je maag en je zult geen honger hebben.
Als de Japanners oud worden, is dat omdat je denkt dat ze de beste keuken ter wereld hebben.
Als je in Japan eet, kom je er altijd een beetje hongerig uit, dat is een heel goede zaak. Mijn boeken zijn ook zeer succesvol in Japan. De Japanners waarderen het als een Europeaan hun keuken prijst.
We leven in een tijdperk van glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, zonder vlees, enz. Gaan we niet te ver en keren we de gezelligheid niet de rug toe?
Veel mensen volgen tegenwoordig een dieet dat absoluut onnodig is. Voor gluten is slechts 0,8% van de mensen intolerant. Mijn aanpak is anders. Als we gezond willen eten, is het elke dag en het hele jaar door, in plaats van maanden zonder dit of dat. In plaats van mezelf te beroven, kies ik liever voor natuurlijke, onbewerkte producten. Neem de avocado: het is nooit behandeld met pesticiden, het heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en werkt als een balsem op de darmen. Bovendien zorgt het voor een zeer goede verzadiging.
Je suggereert nog steeds dat je hongerig moet zijn om je fysiek goed te voelen.
Ik ben voorstander van de jonge, opeenvolgende periodes van 12 tot 16 opeenvolgende uren, dat wil zeggen dat je van tijd tot tijd periodes van 12 tot 16 opeenvolgende uren moet inplannen waarin je alleen thee of kruidenthee drinkt. Als je honger hebt, produceer je ghreline, dat op zijn beurt autofagie stimuleert. Dit is een zeer recente ontdekking. Het is een soort expliciete detoxkuur om onze misvormde cellen weg te houden van de bron van de ziekte. Tegelijkertijd stimuleert de honger het groeihormoon, dat ook een anti-verouderingshormoon is.
Wat bedoel je?
Elke seconde produceert ons lichaam 20 miljoen cellen om versleten of dode cellen te vervangen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je een kopieerfout krijgt. Door het lichaam de tijd te geven om te regenereren, stelt de jonge sequentieel ons in staat om te vechten tegen onze geprogrammeerde veroudering.
Bron: L’Echo
Frédéric Saldmann (geboren 5 mei 1953) is een Franse cardioloog en arts voor preventieve geneeskunde in het Hôpital Européen Georges-Pompidou. Hij heeft vele acteurs, zakenlui en politici behandeld, waaronder de Franse president François Hollande. Via zijn adviesbureau Sprim heeft hij The Coca-Cola Company, Danone en Nestlé geadviseerd over voeding en glutenvrije producten. Hij is de auteur van twaalf boeken over preventieve geneeskunde.
“Vital! Votre bible santé”, Frédéric Saldmann, éditions Albin Michel, 288 pages, 19,90 euros.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator
Geef als eerste een reactie