Fransen willen Südzucker op andere gedachten brengen

Duitsland, Frankrijk en Polen. Daar vallen de slachtoffers van de herstructurering die het Duitse suikerconcern Südzucker aankondigde naar aanleiding van de aanslepende malaise op een verzadigde suikermarkt. Om de suikerproductie met 700.000 ton op jaarbasis terug te schroeven, sluit de marktleider in Europa vijf fabrieken.

De Fransen leggen zich niet zomaar neer bij dat besluit, bericht Boerenbusiness. Na weken van boerenprotesten is het nu de Franse overheid die de top van het bedrijf op het matje roept. Er verscheen een regeringsmededeling en vond een gesprek plaats tussen de directie van Südzucker en de Franse ministers van Landbouw en Economie. Die laatsten vragen om alle opties te overwegen om de bedreigde economische activiteit te kunnen behouden.

Twee fabrieken sluiten in Frankrijk

Südzucker plant volgend jaar een sluiting van twee van de vier suikerfabrieken van haar Franse dochteronderneming Saint-Louis Sucre. Hierdoor staan naar schatting 130 banen in de fabrieken in Cagny (in de regio Calvados) en Eppeville (in de regio la Somme) op de tocht. Ook worden de verpakkingsactiviteiten in Marseille stopgezet. Naast de 130 vaste werknemers op locatie, treft de sluiting ook nog eens 2.500 bietentelers in de desbetreffende regio’s, zo berekende het ministerie in Frankrijk. Voor hen valt de afzetmogelijkheid weg en daarmee ook in veel gevallen een deel van het inkomen van deze akkerbouwers.

Südzucker weigert

De Franse regering, meer bepaald minister van Landbouw Didier Guillaume en zijn collega bevoegd voor Economie Agnes Pannier-Runacher, ging het gesprek aan met Südzucker. In en gezamenlijke verklaring van de ministeries van Landbouw en Economie luidde het: “De regering heeft aan het management van Südzucker gevraagd om alle opties te overwegen om de industriële activiteiten op deze locaties te handhaven, en om de verkoop van de productiesites te overwegen.” Südzucker leek niet meteen geneigd om zijn beslissing terug te schroeven of met de overheid de dialoog op te starten.

Bron: Boerenbusiness / Pleinchamp.com/VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*