Frans-Bretoense Roullier neemt Alysse Food over

Alysse Food, de 100% familiale producent van muffins, bagels en brownies in Seneffe, verandert van eigenaar. Het is de Franse reus Roullier (Pâtisseries Gourmandes – 144 miljoen euro en Colibri – 6 miljoen euro) die Alysse Food overneemt.

Roullier is een Franse reus. Gespecialiseerd in de productie en chemische verwerking van voedingsstoffen en in het bijzonder van planten- en dierenvoeders, had de groep vorig jaar een omzet van ongeveer 2 miljard euro, met 8.200 medewerkers. Daniel Roullier, de CEO is trouwens een van de 50 meest gefortuneerde Fransen.

Alysse Food

Roullier (2 miljard euro in 2019) is ook aanwezig in de voedingsindustrie via haar dochteronderneming Pâtisseries Gourmandes (Pâtisseries Gourmandes -144 miljoen euro en Colibri – 6 miljoen euro). De Bretoense groep versterkt deze activiteit nu door de overname van het Belgische bedrijf Alysse Food (170 werknemers en een omzet van bijna 37 miljoen euro.) De omzet van 37 miljoen kwam er na twee goede boekjaren, ondanks het verlies van twee supermarktenketens, namelijk Leclerc (voor brownies) en Jumbo (voor muffins, maar nog steeds een klant voor bagels). Dit heeft het resultaat enigszins uitgehold, zonder al te veel van de winst af te romen.


Retail en horeca

Alle klanten, zijnde de retailers en horeca werden in augustus reeds op de hoogte gebracht van de toekomstige overname. Voor de oprichter, Samuel Kupchik van Alysse Food eindigt hiermee een indrukwekkend avontuur van meer dan twintig jaar. Aangekomen uit de Oekraïne in 1974, op 27-jarige leeftijd, besloot deze burgerlijk ingenieur mechanica een gekke gok te wagen: het openen van een New Yorkse Deli in Brussel, hij breacht er een mengeling van fastfood en Oost-Joods eten, geïnspieerd door de Amerikaanse stijl.

Amerikaans koeken en patisserie

In de jaren ’90 begon hij zijn Amerikaans gebak te produceren in een kleine werkplaats, kocht de aandelen van zijn toenmalige partner uit en besloot in 1999 naar Seneffe in Henegouwen te verhuizen omdat daar Europese subsidies te bekomen waren.

De rest is geschiedenis. Het bedrijf breidt zich snel uit. En uiteindelijk zullen twee ultramoderne productielocaties – de tweede zal in 2012 worden gebouwd – nu zo’n 24.000 vierkante meter in beslag nemen. Dit betekent dat het bedrijf nu in staat is om ongeveer 60 ton muffins, brownies, cupcakes en bagels per dag te produceren.


60 tonnen/dag

Dit is ook te danken aan de hulp van de zonen van Samuel, Joseph en Alain, die ook al een paar jaar bij het avontuur betrokken zijn. De eerste nam het beheer van de fabriek in Seneffe over, de tweede, de marketing en de verkoop, alvorens een ondernemingsproject op te starten met Ba.Ba Bagel Bakery, een bagelbakkerij gelegen aan de Chaussée de Waterloo in Elsene. Maar toen kwam het aanbod uit Bretagne binenn … en dit aanbod was niet te versmaden.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*