
De bierverkoop stabiliseerde zich in België en steeg over de grenzen heen. Behalve in de Verenigde Staten en China.
De uitbreiding van het aantal brouwers binnen het Belgische brouwlandschap – die zijn oorsprong kende aan het begin van deze eeuw – gaat onverminderd verder. In 2018 kwamen er 43 nieuwe brouwerijen bij. België telt nu 304 brouwerijen, tegenover 261 het jaar voordien.
Made in Belgium
Het succes van de moutdrank “made in Belgium” gaat onverminderd door. België is een land van bier voor de eeuwigheid en is sinds 2017 wereldkampioen in export. Vorig jaar exporteerde ons land 16,2 miljoen hectoliter bier, tegenover 15,8 miljoen hectoliter in 2017. De cijfers van de Duitse en Nederlandse concurrenten zijn nog niet bekend, maar het is nu al bekend dat de Belgische brouwers de grootste exporteurs ter wereld blijven.
Verenigde Staten en China: minder afname
Het is niet aan de twee grootste markten buiten de Europese Unie, nl . de Verenigde Staten en China dat dit gebeurde. De Belgische brouwers gaan er achteruit: de export naar het land van Uncle Sam is gemaximeerd op 2,3 miljoen hectoliter, tegenover 2,7 miljoen in 2017, en de Chinezen waren tevreden met 615.000 hectoliter, tegenover 780.000 hectoliter het jaar daarvoor.
“Er is zeker een daling van de export naar de Verenigde Staten, maar de verkoopcijfers blijven hoger dan in 2016 en voorgaande jaren”, zegt Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van Brasseurs Belges, de federatie van de sector. Maar de toegenomen concurrentie op de Amerikaanse en Chinese markten helpt niet. In de Verenigde Staten zijn er nu bijna 5.000 brouwerijen.
Diversificatie van de markt is noodzakelijk
Volgens de voorzitter van de brouwersfederatie toont dat andermaal dat maximale diversificatie van de exportmarkten noodzakelijk is. De Belgische bierverkoop aan Zuid-Korea (400.000 hl, +18%), Rusland (216.000 hl, +29%) en Oekraïne (129.000 hl, +28%) is aanzienlijk gestegen.
Maar het is vooral de export binnen Europa die maakt dat het zo goed gaat. Die steeg met 5,5% tot 10,8 miljoen hectoliter. Vooral de verkoop in Frankrijk steeg aanzienlijk, meer dan ooit de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor Belgische brouwers (4,55 miljoen hectoliter, +6,6%).
Vertaald met www.DeepL.com/Translator